A kókuszolaj hatása – nem csak az illata finom…

2019-09-25 0 Hozzászólások

A kókuszpálma az egyik legsokoldalúbban felhasználható növény: a kókuszdió héjából különböző tárgyak készülnek, a kókuszvíz és a kókusztej egyre többek kedvence, a kókusz érett húsából kinyert kókuszolaj hatása pedig rendkívül változatos. A kókuszolaj, vagy másik nevén kókuszzsír egészséget támogató tulajdonságait megvizsgálva láthatjuk, hogy a kókuszolaj nem csak a kókusz illatának hordozója.

A kókuszolaj hatása az emberi szervezetre

A reform élelmiszernek számító kókuszolaj nagyrészt (92%-ban) telített zsírsavakat tartalmaz, amelyek hevítéskor sem esnek elemeikre.  Ezáltal nem képződnek szabadgyökök, amelyek károsítják az emberi szervezet sejtjeit. Ezek a zsírsavak könnyen felszívódnak és nagymértékben hasznosulnak, nem raktározódnak el, így a kókuszolaj a fogyókúrát is kiegészítheti. 

Az egyik leghasznosabb zsírsav, a laurinsav támogatja a szív- és érrendszer érfalainak rugalmasságát. Koleszterinszint emelő mechanizmusát egyesek károsnak tartják, míg más táplálkozásügyi szakemberek amellett érvelnek, hogy a jó koleszterinek szintjét emeli. 

Erősíti az immunrendszert is, hiszen olyan további savakat tartalmaz (kaprilsav, kaprinsav, lipidek), amelyek hatásos ellenszerei a gombáknak, vírusoknak és baktériumoknak is. Egyesek az Alzheimer-kór elleni harcban tartják megfelelőnek, ám az agyban lévő öregkori elváltozást vizsgáló kutatások a kókuszzsír fogyasztásának pozitív jelentőségét nem tették egyértelművé.

A kókuszolaj hatása a bőrre

A kókuszolaj gyakran alapanyaga a szépségápolási termékeknek, mivel rengeteg antioxidánst tartalmaz. Többek közt segít a ráncok kialakulásának megelőzésében. Zsírsavai gátolják a szabadgyökök képződését, tisztítanak és fertőtlenítenek, így puhává és hidratálttá teszik a bőrt. A száraz, kicserepesedett szájra is hatékony szer a felvitt kókuszzsírt tartalmazó ajakápoló. 

Ki ne ismerné fel a kókusz illatát egy hidratáló testápolóban? Valóban, a hagyományosan hajápolásra használt kókuszolaj az arc- és testápolók alapanyagaként is elterjedt, hiszen itt is érvényesül a szabadgyök ellenes hatása. Napozás utáni szerként, ám nem napolajként ajánlott a használata.

A kókuszolaj hatása a hajápolásban

A kókuszból nyert olaj bizonyítottan hatékony a haj és a fejbőr védelmére, mivel véd a környezeti ártalmak ellen. A napsugárzás, a hajszárító, a légkondi és a szmogos levegő is nagyon szárítja a hajat és a fejbőrt is. Ettől a hajunk szálkássá, töredezetté és fénytelenné válik. A kókuszzsír önmagában vagy hajpakolás részeként is képes regenerálni a hajszerkezetet, és nem hagy zsíros érzetet maga után.

Hidegen sajtolt, szűz vagy finomított legyen a kókuszolaj?

A fentiekből kiderült, hogy milyen hasznos is tud lenni a kókuszolaj. Különböző minőséget képviselnek a hidegen sajtolt, finomított vagy szűz kókuszolajok, amelyek más-más területen érvényesülnek leginkább.

  • Hidegen sajtolt kókuszolaj 

A hidegen sajtolt technika arra utal, hogy hőkezelés nélkül nyerik ki a kókusz húsából, a koprából az olajos nedvet, így ez a verzió a legtisztább kókuszzsír: minden hasznos zsírsav, vitamin és aminosav tartalma megmarad. A hidegen sajtolással készült olaj áttetsző színű, és érezni benne a kókusz aromáját. A kókuszolaj legtisztább formája, masszázsolajként használatos. 

  • Szűz kókuszolaj

Hőkezeléssel állítják elő. A kókusz húsából mechanikusan – préseléssel nyerik ki úgy, hogy a kókusz húsát felhevítik 55°C-ra, amelyből 24,5°C-on (a kókuszzsír olvadáspontja) válik ki a kókusz zsírja. Kellemes kókusz illata van, ez az az olaj, amelyet a kozmetika és szépségápolás leginkább felhasznál.  

  • Finomított kókuszolaj

A hidegen sajtolt olajat hőkezelik, többféle szűrési, finomítási folyamaton megy keresztül, színtelen és szagtalan lesz. Mivel a finomítás során elveszti jellegzetes kókuszos aromáit, a finomított kókuszolaj vagy kókuszzsír ajánlott a főzéshez és sütéshez. 

Nézz körül kínálatunkban, és válaszd ki a számodra megfelelő kókuszolajat!

Szólj hozzá

Minden jog fenntartva | Bio webáruház © 2024
Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949 $0 to $500.000 https://biogo.hu/image/cache/catalog/logo/biogo-logo1-380x232.png