Életfa élelem hántolt konyhakész hajdina főzőtasakban 2x125g
Kedvező összetétele alapján a hajdin a fogyasztása nagyon ajánlatos gyermekeknek, serdülőknek, időseknek és betegeknek.
2x125 g-os konyhakész hajdina; Életfa Élelem termék köretek készítéséhez.
Kiváló tulajdonsága, hogy még azok is fogyaszthatják, akik más gabonafajtákra érzékenyek, allergiásak, azok gliadin (sikér) tartalma miatt. Hajdina termése és lisztje különösen sok keményítőt (56-77%) tartalmaz, élelmirost-tartalma is kiemelkedően magas (25,7 gr/100 gr). Nagy mennyiségben tartalmaz ?rutin?-t (rutozid) (P-vitamin). Emellett a B-vitamin csoport majdnem minden tagját tartalmazza (B1, B2,B6, B 12).Magas az ásványi anyag tartalma: a vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink. Zsírsavtartalmának kereken 70%-a telítetlen ? így könnyen emészthető. Akinek érzékeny az emésztőrendszere, annak a hajdina igen hasznos.
A hajdina gluténmentes, diétázóknak liszt érzékenyeknek ajánlott. Fehérje minőségében jobb, minta a búzáé, mert 100 gr fehérjében 5,8 gr lizin van, míg a búzában csak 2-3 gr. 130 gr fehérjét, 649 gr keményítőt, 30 gr zsírt, 35 gr szerves sót, 26 gr rostot tartalmaz kilógrammonként. A hajdina csak takarékosan és bő zöldséggel fogyasztható, hogy túl ne fűtse a szervezetet, pl. répával, retekkel, zellerrel, káposztával, hagymával. “Téli gabonaként" szerepel, mivel a “legmelegebb energiával rendelkezik", s így a “hideg betegségek" gyógyítására szolgál: a hólyag, a vese, a reuma, a meghűlések, felfázások, fülbetegségek, stb. Kisebb mennyiségben nyáron is fogyasztható, sok salátával, friss zöldségekkel, nyers kukoricával. De tulajdonképpen minden zöldségféle passzol hozzá.