Növényi hashajtó, növelheti a bélmozgást, gátolja a víz és az ásványi anyagok visszaszívódását a vastagbélből. Fogyasztása 12 éves kor alatt, valamint terhesség és szoptatás ideje alatt ellenjavalt. Tartós alkalmazása kerülendő.
Alkalmazása:
1 teáskanálnyi drogból 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk. Az így elkészített teát naponta kétszer, reggel és este 1-1 csészével fogyasszuk. Az alkalmazás időtartama legfeljebb 4 hét.
A gyógytea készítés általános szabályai
A gyógyteákat készíthetjük virágból, levélből, gyökérből, termésből és kéregből. A virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk. Egy adag 3 gramm, egy csapott evőkanálnyi mennyiség, ezt kell leönteni 2,5 dl forrásból levett tiszta vízzel. Utána le kell fedni, majd állni hagyni 15-20 percig. Ha kicsit több ez az idő, az nem baj, de ha 1 óránál tovább hagyják ázni, akkor már ne igyuk meg, inkább készítsünk frisset. A gyökereket, kérgeket, a termést főzzük, általában 5-10 percig. A katángot is főzni kell, mivel kemény szerkezetű a szára, csak így oldódik ki belőle a hatóanyag. Főzéssel készítjük még a kovasav tartalmú növényeket, pl. a zsurlót. Hideg áztatással készülnek a nyálkatartalmú növények, mint a mályva, a kankalin. Ezeket 4- 5 órán át áztatjuk. A csipkebogyó C-vitamin tartalma elbomlik 60 C felett, ezért szintén hideg vízben áztatjuk 5-6 órán át. A fehér fagyöngyöt mészmentes hideg vízben kell 12 órán át áztatni, célszerű este beáztatni, reggel meginni a teáját. Nem szabad a teakészítéshez fém eszközöket használni, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti a fém. A vizet lehet fém teaforralóban melegíteni, de amivel a növény közvetlenül érintkezik (szűrő, csésze), az ne készüljön fémből. Ízesítés nem javasolt, de ha élvezeti teaként isszák a teát, akkor lehet bele tenni mézet, citromot, de sohasem a forró teába! A méz fontos enzimjei, a citrom C- vitaminja 40 fok felett elbomlanak, várjanak tehát, míg langyosra hűl a tea. A méz gyógyhatása fontos tényező, soha ne édesítsék a teájukat cukorral.