Rosamonte yerba mate tea 500g
Klikk a galériához
A gyógyteát egy évelő fa, az Ilex Paraguarensis szárított leveleiből és szárdarabjaiból főzik. A MATE név a quicha indiánok „mati” szavából ered.
Ez a szó tököt, sőt sok helyütt tökfejet jelent, s arról vall, hogy az indiánok s példájuk nyomán a gyarmatosítók ivótökből fogyasztották ezt a teát.
Tudományos nevét (Ilex Paraguarensis) Auguste de Saint Hilaire adta 1822-ben. Ez a fa az Aquifoliceae (magyalfélék) családjába tartozik és kizárólag a déli szélesség 10. és 30. foka között él meg a Paraná és a Paraguay folyók medencéjében. A felső Paran-vidék, Dél-Uruguay és Argentína északkeleti részének tipikus szubtrópusi növénye, amelynek melegre, magas páratartalomra és legalább évi 1500 mm csapadékra van szüksége.
Ezen a vidéken évente átlagosan 300 000 tonna matét termelnek. A növény október és december között virágzik.
Virágai picik, kétlakiak, a kehely és a csésze négyzetesen szimmetrikus. A gyümölcse leginkább a borséhoz hasonlít.
A levelek váltakozó alakúak: csúcsosak, oválisak, vagy ellipszis formájúak, de mindig fűrészes szegélyűek. Legjelentősebb fajtái közül a három legfontosabb az angustifolia (vékony levelű), a longifolia (hosszú levelű) és a latifolia (széles levelű). A mate tea hatóanyagai A mate tea hatóanyaga, a matein a metil-xantinok csoportjába tartozik, így rokona a kávéban található koffeinnek és a teában található teobrominnak. A matein azonban másképpen hat a szervezetre, mint a tea vagy a kávé.
A koffein hatásos élénkítő szer, de idegessé és remegőssé tehet. A teában megtalálható teobromin mellékhatása kevesebb, de nem is olyan hatásos. A mate viszont legalább annyira élénkít, mint a kávé és egyáltalán nincs mellékhatása. A matein – vélhetően – a xantin-tulajdonságok lehetséges legjobb kombinációjával rendelkezik. Például, más xantinokhoz hasonlóan stimulálja a központi idegrendszert, de ellentétben a legtöbbel, nem lehet meg- vagy rászokni. A koffeinnel ellentétben nyugodt alvást biztosít. Kellemes, nem erős vizelethajtó, ellazítja a periferikus ereket, anélkül, hogy erősen hatna az agy hátsó gerincvelőhöz csatlakozó részére és a szívre, amit néhány xantin megtesz.
Azt is tudjuk, hogy javítja a szellemi képességeket, a tipikus utóhatás, a depresszió jelentkezése nélkül. A mate kémiai tulajdonságaiban hasonlít a zöld teához, de annál táplálóbb. Jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (káliumot, nátriumot, mangánt, magnéziumot) és vitaminokat (A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint riboflavint). 11 féle polifenolt tartalmaz, melyek erős antioxidáns hatásúak. A mate tea hat…
…az idegrendszerre… Úgy működik, mint egy szabályzó: serkenti a fáradt idegrendszert, illetve megnyugtatja a túl izgatottat. A mate hatásaira vonatkozó tudásunk egyelőre korlátozott, és a megfigyelések csak a magatartás-változásokra irányultak. Eszerint a vitalitás és a koncentrálókészség nőtt, csökkent az idegességre, izgalomra és aggódásra való hajlam, a szellemi és fizikai fáradtság. Főleg depresszió esetén hatásos hangulatjavító. Ez persze lehet közvetlen vagy közvetett eredménye a megnövekedett energiamennyiségnek.
…a gyomorra és a bélrendszerre…
Az eredmények az emésztés azonnali jelentős javulásáról, a sérült, beteg gyomor- és bélszövetek felépüléséről tanúskodnak. Az alkalmi vagy krónikus székrekedés könnyedén megszüntethető a mate fogyasztásával. Úgy tűnik, a mate főleg a béltartalom fellazításával éri el hatását, de egy bizonyos mértékig serkenti a belek normális mozgását is.
… a szívre… Sokféle szívpanaszt előztek meg a mate fogyasztása által, mert biztosítja a szív működéséhez szükséges tápanyagok nagy részét.
Ezen felül növeli a szív oxigén-ellátottságát, főleg stressz vagy testedzés idején.
…az anyagcserére…
A mate a testépítők és minden testmozgást végző kedvenc itala lett. Az anyagcserére gyakorolt hatásai közül említésre méltó, hogy testmozgás közben fenntartja a szénhidrátok lebontását. Ez több kalória elégetését eredményezi, növeli a vérkeringés hatékonyságát és hátráltatja a tejsavak felszaporodását, vagyis az izomlázat. Németországban általános fogyasztószerként is igen népszerű. …az immunrendszerre…
A dél-amerikai irodalomban visszatérő megállapítás, hogy a mate erősíti a szervezet immunreakcióit és növeli a betegségekkel szembeni természetes ellenálló- képességet. Ez gyors gyógyulást és felépülést eredményez. Hogyan készítsük el? A teát forró (70°C), de nem lobogó vízzel öntsük le, és általában öt percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A mate teának üdítő, kicsit kesernyés íze van. A növény 196 különböző illó kémiai anyaga közül 144 a teában is megtalálható. Tetszés szerint ízesíthető: cukorral, mézzel, tejjel, nyáron gyümölcslevekkel.
Összetevők: yerba mate (Ilex paraguariensis)
Felhasználása: frissítő teának elkészítve.
Elkészítése: egy bögre matét áztasson be 1,5 l forró (max. 85°C) vízbe, hagyja jól kiázni (15 perc). Ízesítse ízlés szerint.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 318 kJ / 76 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 17,2 g
- amelyből cukor: 7,4 g
Fehérje: 1,4 g
Só: 0,048 g
- Gyártó: Rosamonte
- Szállítási idő: 1-2 munkanap
- Termék kód: 879200001144
- NEGYK006
- Elérhetőség: Raktáron
- 3.499 Ft
- Nettó ár: 2.755 Ft
Címkék:
Rosamonte yerba mate tea 500g,
Italok,
teák