Biorganik bio barnarizs kerekszemű 5000g vegasztro
A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka.
A barnarizs nem egy külön fajta, hanem csak abban különbözik a fehér rizstől, hogy hántoláskor rajta hagyják az értékes tápanyagokban gazdag réteget (korpa és csíra rész).
Jelentőség, hatások:
A barnarizs keményítőtartalmánál fogva jelentős energiaforrás. A benne lévő rostok lassítják a szénhidrát felszívódását, glikémiás indexe ezért alacsonyabb, így cukorbetegeknek javasolt a fehér rizs helyett barnát fogyasztani. Ezen kívül a rostok a bélműködést is segítik.
A barna rizs fehérjetartalma magasabb, mint a fehér változaté és zsírt is többet tartalmaz. B-vitaminokat (kivéve B12), mangánt, foszfort és vasat elég jelentős mennyiségben tartalmaz, viszont nátriumban szegény.
Felhasználás: Főzés előtt alaposan öblítsük le. 2,5-3-szoros mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 40-50 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.
Összetevők: barna rizs*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1490 kJ / 352 kcal |
Zsír: | 2,68 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,54 g |
Szénhidrát: | 72,7 g |
- amelyből cukor: | 1 g |
Fehérje: | 7,5 g |
Só: | 0,01 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Olaszország.