6 könnyen betartható fogyás tipp a mindennapokra

Szerző safrankriszti 2022-02-22 2 Hozzászólások

6 Fogyás tipp a mindennapokra

 

Az alábbi írásomban igyekeztem összefoglalni minden hasznos információt, mely rendelkezésemre áll a fogyást illetően. Minden nő álma a tökéletes alak; szálkás lábak, karcsú derék, és a lapos has! Természetesen, nem csak a nők, de a férfiak is erre vágynak. (Na jó talán kisebb számban és nem pont ezekkel a tulajdonságokkal, de akkor is!)

 

Az emberi lét alapja a törekvés; jobbá válni és persze a jó megjelenés, megnyerő külső. Általában ez az alap felállás… Természetesen vannak kivételek, és ennél sokkal fontosabb szempontok is, melyek miatt érdemes odafigyelnünk a súlyunkra, mégpedig az egészségünk megőrzése!

 

                                       

                                                                                                        

 

Mielőtt a fogyás tippeket feltárnánk, nézzük a hátteret!

 

 

 A statisztikák szerint szép hazánkban -is- egyre több a túlsúlyos ember. Ami ennél is szomorúbb, hogy a gyermekeknél is gyarapodni látszik az elhízottak száma.

A testsúlyunk csökkentése nem csak egy hobbi vagy az egonkat kiszolgáló trend, igenis meghatározó az elhízás elleni küzdelemben, így megőrizve testi-és lelki egészségünket.

 

 

Az elhízás fő okai lehetnek:

  • túlzott cukor, só bevitel, pékáru, chips, csokoládé, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása
  • gyorsan eszünk (nem rágjuk meg jól az ételeket)
  • falánkság (túl sok étkezés és/vagy túl nagy adagok fogyasztása)
  • nassolás, fölösleges étkezések
  • torna/mozgás hiánya
  • betegség (általában ennek is oka van, a felsorolás valamely pontja is kiválthatja, esetleg lelki probléma állhat a háttérben)

 

 

Fel kell tennem magamnak a következő kérdéseket:

  • Mikor alakult ki nálam az elhízás?
  •  Mikor kezdtem el úgy érezni, ez így nem mehet tovább, valamit tennem kell?
  • Mi az, ami megváltozott az életemben?
  • Milyenek az étkezési szokásaim?
  • Szoktam sportolni, vagy bármilyen mozgást végzek-e?
  • Fogyasztok-e megfelelő folyadék mennyiséget?
  • Miért szeretnék fogyni?
  • Mivel tudom motiválni magam?

 

 

Érdemes elsősorban az okokat feltárni, a fenti kérdések is segíthetnek ebben. Amennyiben szükséges keressünk fel egy szakembert,

pl.: pszichológust, dietetikust vagy táplálkozási szakértőt.

 

 

  1. Fogyás tipp – Az elhatározás:

 

A kezdő lépés, hogy meghozok egy döntést, mégpedig;

én le fogok fogyni! Nem azt mondom magamnak, hogy szeretnék lefogyni, hanem elhatározom magam és kijelentem. Sőt inkább felszólítom magam! Tehát ez lenne a legfontosabb fogyási tippem. Ezt követően természetesen új étkezési szokásokat kell kialakítani. Oda kell figyelnem, hogy ne éhezzek, ez csak faláshoz vezetne. Fontos, hogy naponta ötször étkezzünk, így pótolva energia szükségletünket.

 

  1. Fogyás tipp - Léböjt-kúra a Dr. Steinberger 5 napos fitness program segítségével

 

Mielőtt fogyókúrába kezdenénk a leghatékonyabb módszer, ha méregtelenítjük szervezetünket! A méregtelenítésért felelős szerveink a máj és veséink. Ezek támogatása is elengedhetetlen. Mindemellett a salak- és toxikus anyagok eltávolítása is kardinális szerepet játszik a testsúly csökkentés megkezdéséhez.

A Dr. Steinberger 5 napos fitness program természetes bio zöldségekből és gyümölcsökből álló 5 napos vitaminkúra, mely méregteleníti testünket. Hozzájárul immunrendszerünk egészségéhez is, sav-bázis egyensúlyunk regenerálása által. Mesterséges színezéket, illetve tartósítószert nem tartalmaz.  Szinte újjászületünk a kúra alkalmazása során ér- és nyirokrendszerünket védi, egyenesen felpezsdíti!

 

A terméket itt tudja megrendelni, illetve bővebben is olvashat a kúráról:                                                                          

 https://biogo.hu/dr-steinberger-5-napos-fitness-program-5db

 

  1. Fogyás tippek – Csökkentett szénhidrát-tartalmú étrend kialakítása!

 

Új étkezési szokások kialakítása. A fogyást elősegítő étrend kialakításához egy kis ihlet:

Tápanyagban gazdag reggelit fogyasszunk, legyen kiadós, de zsírszegény. Javasolt teljes kiőrlésű, lassan lebomló ételeket reggeliznünk. A napunk így nagyszerűen kezdődik, és energiával telve indíthatjuk.

Reggelire fehérjében gazdag ételek fogyasztása javasolt.

 

Tippek:

 

 

-zabpehely, gyümölcsökkel gazdagítva    

-ch csökkentett fehérje shake

-párolt zöldségek, akár főt kukorica

-gyümölcssaláta

 

Tízóraira ötletek:

 

 

-teljes kiőrlésű keksz vagy

-gyümölcs

-néhány szem aszalt gyümölcs 2-3 db puffasztott rizs

 

Karcsúsító ebédek (nyam-nyam):

 

-natúr csirkemell párolt zöldséggel

-spenót főzelék tükörtojással

-citromborssal és citrommal sült tőkehal szeletek kurkumás rizzsel

-tonhalas tészta (szénhidrát csökkentett tésztával)

-smerikai káposztasaláta, hallal vagy grillezett sertés szűz érmével

 

Fogyasztó uzsi:

 

-alma

-görög joghur

-ch csökkentet Pászka

-répa

-főtt v. lágy tojás

 

Bomba alakhoz vacsora:

 

-abonett kenyér, sovány sonka szelettel

-mediterrán zabkrémesárparizottó aszalt paradicsomos zöldségekkel

-fahéjas almaleves

-nyers zöldségek vagy gyümölcsök

-csontleves

 

A fenti étel javaslatokkal próbáltam egy kicsit prezentálni, milyen széles a választék. S a sztereotípiákkal ellentétben igenis finom, változatos ételeket lehet készíteni nem hizlaló alapanyagokból is! Ezek a receptek nemcsak finomak, de határ a csillagos ég, saját ízlésünk szerint kombinálhatjuk. Az ételeket mindig alaposan rágjuk meg, és ne együnk gyorsan. A vacsorát lefekvés előtt 2-3 órával fogyasszuk el! Ezt követően már nem javasolt enni. Amennyiben mégis éhség érzetünk támadna, igyunk sok vizet. Esetleg egy almát, de semmiképpen sem közvetlenül lefekvés előtt.

 

  1. Fogyás tipp - Rengeteg folyadék bevitel

 

Az épp test, egész-ség megőrzésének egyik alkímiája a víz, így van ez abban az esetben is, ha testsúlyunkat szeretnénk csökkenteni. Tudatosan be kell építenünk mindennapi szokásainkba, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Az aranyszabály, hogy vizet igyunk, napi 2-3 litert minimum vegyünk magunkhoz. Ez időnkét segítségünkre lesz, abban is, hogy kevésbé lesz éhség érzetünk.

 A folyadék bevitel fokozza az anyagcserét, így mozgás nélkül, helyesebben azt megelőzően is hozzásegíti szervezetünket a plusz kalóriáktól való megszabaduláshoz. A cukros ”nyálakat” felejtsük el! Ezek túlsúlyhoz, rossz fogakhoz, súlyosabb esetben akár cukorbetegséghez is vezethetnek. Gondolok itt az üdítőkre, édesítőszeres termékekre, ezek rendkívül egészségtelenek, nem mellesleg hizlalnak.

A gyümölcslevek sajnos általában hozzáadott cukrot tartalmaznak. Persze vannak természetes, valódi gyümölcslébők készült termékek is, melyek valóban nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Érdemes alaposan meggyőződni erről fogyasztás előtt. Legjobb, ha otthon készítjük el, így garantált a hozzáadott cukortól való mentesség.

 

A túlzott hús tartalmú és egyéb savas ételek miatt szervezetünk sav-bázis balansza könnyen felborulhat. Ennek hatására a metabolizmus (anyagcsere) folyamat lassul, a kémiai reakciók szabálytalan működése savasodás kialakulását idézi elő. A megelőzést egyszerű lépésekkel tudjuk megtenni, egészségesebb táplálkozással, illetve a lúgos víznek is jótékony hatása van e tekintetben. 

  1. Fogyás Tipp- Rendszeres testmozgás

 

Az ideális testsúlyunk alappillére a testmozgás, mely hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, testünk fitten tartásához. A torna elkezdéséhez a legfontosabb a fokozatosság, apránként haladjunk. Az, hogy milyen mozgást vagy sportot alkalmazunk szinte teljesen mindegy. Egyeseknek a kardió, aerobik, vagy saját testsúlyos edzés válik be. Az interneten megtalálható számtalan videó, ez egy csodálatos lehetőség ezen gyakorlatok könnyebb elsajátításához, otthoni végzéséhez. Természetesen sokaknak egy edzőterem, vagy akár egy tanfolyam lesz segítségére a rendszeres testmozgás kialakításához. Amennyiben otthon szeretnéd elkezdeni az edzést, lépésről-lépésre haladj:

  • Először kezdhetjük napi 5 perc tesivel,(Igen jól olvasod, mert minden számít!) így hozzászoktatva szervezetünket a mozgáshoz. Ezt folytassuk kitartóan 5 napon át.
  • Emeljük a szintet napi 15 perc testmozgásra. Ezt végezzük 3 napon át, majd tarthatunk 1 nap szünetet. Ezt követően ismét napi 15 perc testmozgás, majd 1 nap pihenés.
  • A következő héten már emeljük napi félórára a gyakorlatok hosszát és így tovább fokozatosan ki tudjuk alakítani a számunkra legmegfelelőbb időtartamot a mozgáshoz.                                                                          

A napi félóra testmozgás ideális lehet, természetesen egyénfüggő, van akinek nagyobb mozgás igénye van. Amennyiben minden nap fél órát rendszeresen mozgással töltünk, sokat segíthet a fogyásban és a vitálisabb élethez is hozzájárul. Hetente legalább ötször végezzünk testedzést, 2 alkalommal tarthatunk szünetet.

 

  1. Fogyás tipp – Gyerekeknek

 

Mindig nehéz kérdés, amikor egy gyermek küzd túlsúllyal. Felnőttként is

elcsépel minket a gondolat, hogy valami nincs rendben velem… Változtatnom kell, mert nem érzem magam jól, lihegek ha csak a busz után futok… és még sorolhatnám. A gyermekeknél ráadásul hatványozódik az érzés, a óvodában, iskolában gyakran előfordul, hogy még ki is csúfolják őket. Ez nagyon nyomasztó tud lenni, ezért is fontos odafigyelnünk e tekintetben is a gyermekeinkre.

 

Mit ne tegyünk?

- Ne hasonlítgassuk másokhoz /gondolok itt… Nézd meg a Pannikát milyen vékony…/

- Ne piszkáljuk / hogy nézel ki, fogyjál már le…/

- Ne kínáljuk folyton étellel /ezt sokszor észre sem vesszük, tapasztalatból írom; „Éhes vagy? Biztos nem kérsz többet?”/

- Ne vegyünk otthonra nassolni valót, ha mégis ragaszkodunk hozzá, határozzuk meg például, hogy csak hétvégén veszek üdítőt, csokit…

 

Akkor mit tehetek, hogy segítsem a gyermekemet a fogyásban?

 

Közhelynek hangozhat, de mindig a legegyszerűbb dolgok a leghatékonyabbak, itt sem lesz ez másként!

A szeretet és a biztonság a legfontosabb, hogy érezze a gyermek otthon biztonságban van és elfogadják. Visszautalva a fentebb írtakra, a csemeténknél is végig vehetjük a lépéseket és tárjuk fel az okokat! Előfordulhat, hogy valamilyen lelki ok miatt küzd túlsúllyal a gyermek. Számtalan dolog állhat a háttérben, első lépésként ezt térképezzük fel és ebből kiindulhatunk, hogy merre tovább.

 

A gyermekekkel könnyebb megszerettetni a különböző mozgás formákat. Örömmel veszik az akadályokat, ha játékosan vezetjük rá őket a helyes táplálkozás, és a rendszeres test-nevelés örömeire.

Gyakorlati tippek:

  • Minden nap nagyokat sétáljunk hazafelé menet az iskolából /ez egy közös élmény, és nagyon fogja várni /
  • A hétvégéket igyekezzünk aktív programmal tölteni, pl.: úszás, futball, kisebb túra
  • Amikor vásárolunk; chips, cukor, csoki helyett gyümölcsöt vagy zöldséget vegyünk otthonra
  • Ha fogékony rá a gyermek egyszerű gyakorlatokat otthon is végezhetünk együtt napi 20 percben, amikor csak időnk engedi
  • Vezessünk naplót a változásról, itt jegyzeteljük az elfogyasztott ételeket és az elvégzett mozgás gyakorlatokat
  • Jutalmazás: vezessünk be jutalomrendszert pl. 5 torna után kaphat egy matricát vagy pecsétet. Kisebb ösztönző jutalmat érdemes az életkorának, érdeklődési körének megfelelően adni (lehetőség szerint ne nasit!)

Forrás: internet

Írta: Sáfrán Krisztina 

2 Hozzászólások

tGhYxqFm:
2023-01-24, 16:45:10, http://www.vulnweb.com
Válasz

1

tGhYxqFm:
2023-01-24, 16:45:13

1

tGhYxqFm:
2023-01-24, 17:28:03

1

tGhYxqFm:
2023-01-24, 17:26:16, http://www.vulnweb.com
Válasz

1

tGhYxqFm:
2023-01-24, 17:26:18

1

Szólj hozzá

Minden jog fenntartva | Bio webáruház © 2024
Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949 $0 to $500.000 https://biogo.hu/image/cache/catalog/logo/biogo-logo1-380x232.png