A kókuszolaj sütéshez is kiváló választás

Szerző szaboroland 2019-10-24 134 Hozzászólások

A kókuszolaj sütéshez való felhasználása napjainkban egyre inkább elterjedt, mivel tulajdonságai miatt ideális alapanyag az ételek elkészítésére. Az olajok közötti versenyben is előkelő helyen szerepel, hiszen a klasszikus napraforgó olaj vagy a vaj telített zsírtartalmát messze lekörözi a kókuszolaj. Természetesen itt is megtalálhatóak a különböző minőségű, tisztaságú kókuszolajok, nézzük, miért és hogyan ideális a kókuszolajat használni a konyhában!

A kókuszolaj sütéshez ideális tulajdonságai

A kókusz zsiradékára jellemző, hogy több mint 90%-ban telített zsírokat tartalmaz, amelyek nagy része közepes láncú triglicerid, amelyek nem gátolják a hasznos tápanyagok felvételét, beépülését a szervezetbe. Kb. 40-50%-ban tartalmaz laurinsavat, amely a szív- és érrendszer érfalainak rugalmasságát támogatja. Ráadásul a kókuszolaj ellenálló az oxidációval szemben, füstpontja - amely azt a hőfokot jelzi, amikor az olaj és a tápanyagok szétbomlanak – a legmagasabb az olajok között: 177 °C.

A kókuszolaj akár többszöri felhasználása is megengedett a magas hőstabilitása miatt, nincs “fáradt olaj” jelenség. Ilyenkor alaposan le kell szűrni az ételmaradékoktól, de a megmaradt olajmennyiség újra felhasználható. Általában folyékony halmazállapotú, 25°C alatt szilárd, tehát érdemes a konyhában tartani, hogy folyékony állapotában olajként tudd használni. 

A kókuszolaj felhasználása a konyhában

A reform élelmiszernek számító kókuszolaj sütéshez és főzéshez a legjobb megoldás, mivel sokféleképpen felhasználható:

  1. zsiradék helyettesítő: süti recepteknél a szilárd vaj helyett szilárd halmazállapotú kókuszolajat használj, ha olvasztott vaj vagy zsiradék szerepel, akkor pedig folyékony formában használd a kókuszolajat. A telítettsége miatt azonban negyedannyi mennyiség is elegendő belőle, mint a vajból.
  2. zöldség párolás és sütés egészségesen: növényi olajok helyett használj kókuszolajat a zöldségek párolására, a wokban történő sütéshez pedig abszolút nyerő választás, hiszen a felhevült kókuszolaj nem esik szét magas hőmérsékleten sem, így valóban szépen megsülnek a zöldségek.
  3. popcorn ízesítő: a nagy kedvenc, ám a hizlaló vajas pattogatott kukorica alternatívája lehet, ha vaj helyett egy kis kókuszolajat teszel a frissen pattant kukorica szemekre, így finom és egészséges ropogtatnivalót tudsz készíteni.
  4. kókuszolajat a salátába is: ha a salátában lévő zöldségeket kicsit megmelegíted, kókuszolajjal meg tudod locsolni a salátát, vagy használhatod különleges salátaöntetek összetevőjeként is.
  5. olívaolajjal keverve tökéletes elegy: a két olaj ideális tulajdonságai összeadódnak, ha 1:1 arányú keveréket készítesz belőlük: ilyenkor minden főzési, sütési művelethez, hideg és meleg ételek készítéséhez is tökéletes olajat kapsz.

Tanácsok a kókuszolaj sütéshez való felhasználására

  1. Kókuszolajból a legjobb az extra szűz kókuszolaj, mivel finomítatlan formájában megtartja kellemes aromáit, antioxidánsokban és vitaminokban való gazdagságát.
  2. Ne felejtsd el, hogy a kókuszolaj hidegebb alapanyagokkal találkozva újra megszilárdul, így mindig csak szobahőmérsékletű tojáshoz vagy tejhez keverd hozzá!
  3. Tárolását tekintve, ha szilárd formában veszed a kókuszolajat és nagyobb tételben, akkor olvassz fel egy kisebb mennyiséget, és adagold jégkocka tartóba. Hűtsd le, akkor újra szilárddá válik. Amikor szükséged van egy-egy kókuszolaj kockára, egyszerűen előveheted a hűtőből a szükséges adagot.
  4. Hűvös, sötét helyen, akár üvegedényben is tarthatod. A nagy tisztaságú, extra szűz minőségű kókuszolaj 2 évig is megőrzi a minőségét.

Nézz körül webáruházunkban és válogass kedvedre!

Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949 $0 to $500.000 https://biogo.hu/image/cache/catalog/logo/biogo-logo1-380x232.png