Miért érdemes quinoát fogyasztani

2019-05-28 0 Hozzászólások

A quinoa egy gabonaként fogyasztott magféle, tehát más néven: álgabona. Fogyasztása kifejezetten előnyös a különböző étrendi diétákban, de a normál étrendbe is könnyedén beilleszthető. Ez az álgabona teljes értékű fehérjeforrásnak számít, mert tartalmazza mind a kilenc, fehérjékben előforduló esszenciális aminosavat. A legtöbb a gabonában ezek nincsenek, vagy csupán egy részük van jelen, a quinoa azonban kivételt képez és ez a tulajdonsága ki is emeli a többiek közül.

 

A quinoa a gluténmentes diétában is helyet követel magának, hiszen természetes módon, 100%-ban gluténmentes. Más glutént nem tartalmazó alapanyagokkal ellentétben, épp a magas esszenciális aminosav-, illetve fehérjetartalma miatt nevezhetjük egészséges és gazdag tápanyagtartalmú szuperélelmiszernek is.

 

A quinoa Dél-Amerikából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is nagy becsben tartották, a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (pl. vasat, magnéziumot stb.), flavonoidokat és más értékes növényi eredetű antioxidánsokat, amelyek a káros környezeti hatások okozta oxidatív stresszel szemben nyújthatnak védelmet a sejtjeink számára. Emellett pedig a rosttartalma is jelentős. Ez utóbbi hozzájárul az egészségesebb emésztéshez.

 

Alacsony glikémiás indexe miatt, a vércukorszint megfelelő szinten tartásában, tehát az inzulinrezisztencia, illetve a cukorbetegség megelőzésében játszik szerepet. Magas rosttartalma és vércukorszint szabályozó tulajdonsága révén csökkenti az étvágyat, illetve a két étkezés közötti nassolási inger kialakulását. Így, együttesen segítheti a bevitt táplálék mennyiségének szabályozását, tehát kihathat a normál testsúly fenntartására, valamint az elhízás megelőzésére.

 

Nem elhanyagolható azonban, hogy a quinoa szénhidráttartalma jelentős, tehát nem érdemes túlzásba esni a fogyasztásával kapcsolatban. Mint mindenben, a quinoával kapcsolatban is érdemes betartani a mértékletességet, kiváltképp a vesekövekkel küszködők számára, ugyanis az oxalát tartalma miatt, csökkentheti a kalcium felszívódását a szervezetben!

 

A kiadós és gazdaságos, köretek, kásák, töltelékek készítésére kiválóan alkalmas 500 grammos, Benefitt Quinoa és számos más kiváló termék található a Biogo webáruházban. Kattintson és válogasson kedvére!

 

Quinoa termékeink

 

Írta: Kis Szilvia

Címkék: quinoa egeszseg eletmod
Minden jog fenntartva | Bio webáruház © 2024
Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949 $0 to $500.000 https://biogo.hu/image/cache/catalog/logo/biogo-logo1-380x232.png