Szezonális finomságok az egészséges fogakért

Szerző safrankriszti 2022-10-20 0 Hozzászólások

Szezonális finomságok az egészséges fogakért

 

Fogaink megőrzése az egész év során fontos. Szerencsére minden évszaknak megvannak azok a jellegzetes    finomságai, amelyek nem csak nassolási igényeinket elégítik ki, hanem fogaink védelméhez is nagyban hozzájárulnak. Lássuk, hogy melyek ezek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajtok

A következő baráti összejövetelen bátran szedjen magának a sajttálról. A sajtok egy kazein nevű fehérjét tartalmaznak, amely a fogszuvasodás elleni védelemben segít a fogaknak. A sajtokban továbbá nagy mennyiségű foszfor és kalcium rejtőzik, amelyek a fogak természetes remineralizációjához járulnak hozzá – ez szintén segít elkerülni a fogszuvasodást. A kalcium továbbá a csontok egészségének megőrzéséhez is nélkülözhetetlen.

Ha saját sajtos finomságot szeretne készíteni, akkor a „sajtos rénszarvas” egy kedves és ünnepi harapnivaló lehet. Vegyen egy háromszög alakú puha sajtot, majd szúrjon bele két szál ropit agancsok gyanánt. Ez után egy szívószál segítségével szúrjon egy-egy lyukat a szemeknek, majd helyezzen beléjük két kisméretű fekete olívabogyó-darabot. Egy nagyobb átmérőjű szívószállal az orrnak is helyet szúrhat, ami lehet például egy darab piros paprika.

Ne felejtse el: az egészséges fogak fenntartása nagyban múlik étkezési szokásainkon, azonban a rendszeres fogászati szűrővizsgálatok is elengedhetetlenek! A félévenkénti fogkő leszedés számos fogászati problémától megóvhat minket a helyes táplálkozás mellett. Ha megbízható fogorvost keres, akkor válassz a Rosental rendelőjét. Kérjen időpontot mielőbb fogászatukra az alábbi linken: fogorvos Budán!

 

Leveles zöldségek

Habár a kel, a spenót és más leveles zöldek kifejezetten jól nőnek hűvösebb időben. Az ilyen rostokban gazdag zöldségek rágása serkenti a nyáltermelést. A nyál egy természetes öblítőanyag a száj számára, ami lényegében folyamatosan „mossa” a fogakat az étkezés során. Na persze, ezekben a zöldségekben rengeteg hasznos tápanyag is található, amelyek nagyon fontosak az immunrendszer téli működéséhez.

A spenótos és articsókás frittata-fa szintén egy egészséges opció. A spenóton kívül tojással és sajttal készül, tehát kalciumból és D-vitaminból is biztosít egy jókora adagot. 

Bogyók

Minden évszaknak megvannak a szezonális bogyói – télen például a tőzegáfonya a nagy kedvenc. Máskor kék áfonyát, epret, málnát és egyéb finomságokat érdemes keresni a piacon vagy a boltokban. Ha bármikor édes nassolnivalóra vágyik, akkor csokoládé helyett inkább válasszon az ilyen ízletes bogyók közül, amelyek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal is.

Fontos persze észben tartani, hogy ezek a bogyók savakat is tartalmaznak, ezért ajánlott őket valamilyen joghurttal vagy egy pohár víz társaságában fogyasztani, ezzel is csökkentve a fogakban okozott savkárokat.

Ha a gyerekeket is szeretné rászoktatni az egészséges táplálkozásra, akkor a „Grinch popper” sokat segíthet ebben. Ez a gyümölcsös nassolnivaló lényegében egy szem zöld szőlő (ez lesz a fej), amire aztán egy szelet banán, és egy fejjel lefelé felhelyezett eper kerül, mint mikulássapka. A bojt szintén lehet egy kis darab banángolyó.

Alma

A különböző bogyók mellett az almák is nagyban hozzájárulnak a fogak karbantartásához. Az almák tele vannak hasznos tápanyagokkal és rostokkal, tehát rágás közben folyamatosan súrolják és tisztítják a fogakat.

A fogaknak más ropogós zöldségek és gyümölcsök is segítenek, úgymint a zeller, a brokkoli, a sárgarépa vagy a karfiol, hogy csak néhányat említsünk.

Habár az almás piték, párolt zöldségek és más finomságok népszerű fogások, lehetőség szerint érdemes friss, ropogós formájukban fogyasztani ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen így kínálják leggazdagabb tápértéket.

Készítsen például almakoszorút. Magozzon ki, majd szeleteljen fel egy almát. Ez után kenjen némi mandulavajat vagy más dióvajat a szeletekre, hogy legyen mire „ráragasztani” a feltéteket. A feltétek lehetnek aszalt gyümölcsök, diófélék, magok, és így tovább.

Diófélék

A diófélék valójában minden évszakban beszerezhetők és érdemes is sűrűn élni ezzel a lehetőséggel. A mellett, hogy ropogós élményeket garantálnak, nagy mennyiségű foszfort és kalciumot is biztosítanak a szervezete számára.

Sokan azért kerülik a dióféléket, mert félnek, hogy beléjük törik a foguk. Szerencsére az egészséges fogak elég erősek ahhoz, hogy ellenálljanak ezeknek a nassolnivalóknak. Csak meg kell hámozni őket!

Ha egy igazán különleges ropogós finomságra vágyik, amit otthon is könnyedén elkészíthet magának, akkor íme egy jó ötlet ehhez. Kenje be a diókat tojással, majd dobja őket egy fűszerkeverékbe, amíg az teljesen be nem lepi őket. Ez után helyezze a fűszeres diókat a sütőbe 20 percre, vagy amíg ropogósra és illatosra nem sülnek. Ezekkel az egészséges falatokkal akár barátait is meglepheti, ha egy összejövetelre készül.

Forrás: rosental.hu



 
 

 

Szólj hozzá

Minden jog fenntartva | Bio webáruház © 2024
Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949 $0 to $500.000 https://biogo.hu/image/cache/catalog/logo/biogo-logo1-380x232.png