Vitaminhiány, melyben a lakosság 90%-a szenved, mégse tudnak róla

2020-10-28 3 Hozzászólások

Vitaminhiány, melyben a lakosság 90%-a szenved, mégse tudnak róla. 

Te is közéjük tartozol?

A téli időszak beköszöntével szervezetünk egyre kevesebb napfényhez jut, így nehezen, vagy egyáltalán nem tudja előállítani a működésében fontos szerepet játszó D-vitamint. 

De miért nélkülözhetetlen a D-vitamin és mik a hiányának a jelei?

Cikkemben összefoglalom az összes fontos információt az úgynevezett napfény vitaminról. 

A D-vitamin az egyik legalábecsültebb vitaminjaink egyike. 
Talán azért mert ingyen hozzájuthat az ember a napfény által, de az is lehet, hogy azért mert a nap sugaraitól védő krémek forgalmának nem tenne jót, ha kiderülne, hogy meggátolják a szervezet d vitaminhoz jutását, így inkább nem hangoztatja senki hogy miért is olyan fontos ez a vitamin. 
 
 
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így szervezetünk képes elraktározni. 
Valójában, a D-vitamin gyűjtőnév: két legismertebb formája a D2- és a D3-vitamin. Ez utóbbi képződik napsugárzás hatására a bőrben, illetve állati eredetű élelmiszerekben is megtalálható, továbbá ezt tudja a leghatékonyabban hasznosítani az emberi szervezet.
 
A D-vitamin feladatai közé tartozik a csontképződés valamint a kalcium felszívódásának elősegítése azonban az immunrendszer általános működésében is fontos szerepe van. 
Hiányának a csontritkulás mellett köze lehet daganatos betegségek, idegrendszeri bántalmak, cukorbetegség, allergia, ekcéma, asztma és különféle szív-érrendszeri betegségek kialakulásához

A D-vitamin hiánynak jellegzetes tünetei könnyen felismerhetőek:

A fej izzadása
Immunrendszer gyengesége
Izomfájdalom
Csontok fájdalma
Levertség, Fáradtság, Gyengeség
Szorongás és Depresszió
Hajhullás
Lassú sebgyógyulás
 
Ha a felsoroltak közül valamelyik tünet ismerős, ez egy jel lehet, hogy a szervezetednek sürgősen d vitaminra van szüksége. 

De hogyan juthatsz hozzá a kívánt mennyiséghez, és egyáltalán mennyi Nemzetközi egységnyi D-vitaminra van szüksége a szervezetednek?

A D-vitamin egy részét a bőrünk állítja elő napfény hatására. 
Nyáron ez nem jelent nagy problémát, mert már pár perc napon töltött idővel hozzájuthat az ember a szükséges mennyiséghez, azonban télen egészen más a helyzet.
A nap sugarai, November elejétől Február végéig tartó időszakban olyan meredek szögben érik a földfelszínt, hogy még a bőrrel közvetlenül érintkezve se indítják el a D-vitamin-termelődési folyamatot a szervezetben.

De akkor hogyan tudjuk pótolni a téli időszakban a D-vitamint?

Első lépésként D-vitaminban gazdag ételeket érdemes beilleszteni az étrendbe, mint bizonyos fajta halak – lazac, kardhal, szardínia, tonhal – ezen kívül a tojás, sajt, gomba, és a D-vitaminnal dúsított narancslé, tej, gabona és joghurt is ajánlott.
Ha viszont a D-vitaminban gazdag ételek fogyasztása nem a legmegfelelőbb önnek, akkor rengeteg D-vitamin tartalmú étrend kiegészítő készítmény kapható, melyekkel egyszerűen lehet pótolni az akár nagy mennyiségű D-vitamin hiányát a szervezetben. 

Mekkora D-vitamin mennyiség szükséges? 

Annak eldöntésére, hogy kinek milyen adagú D-vitamin szedése vagy pótlás javasolt, orvosi vizsgálat szükséges. A vizsgálatok eredményének függvényében lehet megkezdeni a D-vitamin adását.
De hoztunk egy táblázatot, hogy nagyjából átlátható legyen az emberi szervezet D-vitamin szükséglete.
 
 Az őszi-téli időszakban az éghajlati sajátosságból fakadóan érdemes külön figyelmet fordítanunk a rendszeres D-vitamin-pótlásra, mellyel számos komoly betegség kialakulását előzhetjük meg.
D-vitamin szervezetünkbe való beépülése viszonylag lassú folyamat így érdemes annak pótlását minél hamarabb elkezdeni.
 
Köszönjük, hogy végig olvastad cikkünket, amennyiben érdekesnek találták, nézzenek szét a többi cikkünk között is!

3 Hozzászólások

Patartics László:
2021-01-28, 22:16:17
Válasz

Sajnos csak most tereltek erre az oldalra és most olvastam a cikket. Örömömre szolgált.Örülök annak, hogy legalább ebben az írásban a D-vitamin a helyére került és fedetten, de azért érthetően kimondatott a kozmetikumok bűnössége. Megemlítést nyert az immunitás felerősítése, de ez elég halványan sikerült. Ha még azt is megírnák - talán egy következő cikkben, de mihamarabb -, hogy a D-vitamin hiánya miatt legyengült, immungyenge szervezetnek elsősorban a hiányt kell pótolni. Azaz, ha hiányos a szervezet D-vitaminból, akkor első feladat a hiány pótlása. Ha pedig megbetegedett a szervezet influenzában, akkor éppen a lassú pótlódás miatt a túladagolás szükséges. A túladagolásról kerge vélemények vannak, miszerint vesekövet okozhat. Egy nyári napozással kb 25.000NE jut a szervezetbe, és egy kéthetes nyaralás után még senki nem tért haza vesekővel. Ezek megjelentetésének is tudnék örülni!

tGhYxqFm:
2023-01-24, 17:14:26

1

hdWUUOeA:
2021-03-06, 08:18:02, http://www.vulnweb.com
Válasz

e

hdWUUOeA:
2021-03-06, 08:18:23

1

hdWUUOeA:
2021-03-07, 09:19:04

1

tGhYxqFm:
2023-01-24, 17:14:33

1

tGhYxqFm:
2023-01-24, 17:12:50, http://www.vulnweb.com
Válasz

1

tGhYxqFm:
2023-01-24, 17:12:52

1

Szólj hozzá

Minden jog fenntartva | Bio webáruház © 2024
Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949 $0 to $500.000 https://biogo.hu/image/cache/catalog/logo/biogo-logo1-380x232.png