Hársméz: Színe a gyűjtés idejétől függ. A későbbi származásúak barnás árnyalatúak. Kristályosodásra hajlamos, de a kristályok között levő folyékony hártya miatt a méz nem tömbösödik. Illata és íze határozott. Kellemes, pikáns aromája fűszerezi az ételeket és az italokat. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát. A gyógyászatban különösen hörghurutra ajánlják. Lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is alkalmas. Újabban egyre nagyobb szerepet kap a biokozmetikában (pl. hársmézzel készített arcpakolás). Selyemfű méz: Az Asclepias syriaca nektárjából származó, igen erős, édeskésen fűszeres illatú és jellegzetesen aromás ízű méz. Kétéves korában kezd kristályosodni. A selyemkóró méz a nyers ételek különleges ízesítője. Előnyösen házasítható más fajtamézekkel. Jól társítható pl. akácmézzel, mert azonos a színük és folyékonyságuk. Mivel a selyemkóró hazánkban alkotja Európában a legnagyobb összefüggő mezőket, a selyemkóró méz elismert magyar specialitás.