A cirok Az egészségtudatos konyha egyik meghatározó alapanyaga lehet, és nem csak azért, mert gluténmentes. A világ ötödik leggyakrabban termesztett, ősi gabonája.
Élettani hatásai
Igen gazdag élelmi rostokban, fehérjében és vasban, valamint antioxidánsokban, melyek közül kiemelkedő E-vitamintartalma. Keményítő- és fehérjetartalmát a szervezet lassabban dolgozza fel (lassabban szívódik fel), tehát kevésbé terheli meg szervezetünket, így fogyókúrázók is beiktathatják étrendjükbe a szénhidrát tartalmát figyelembe véve.
Könnyen emészthető, glikémiás indexe 48. Magas, vízben oldódó rosttartalma segít eltávolítani a letapadt salakot a belekből, ezért fogyasztása böjtöléskor is ajánlott.
Megerősödhetnek tőle a kisgyerekek, és várandós anyukáknak is gyakran ajánlják. Idegrendszeri problémák esetén ajánlott, állítólag lassítja az öregedést. Erősíti az immunrendszert, hiszen tele van ásványi anyagokkal. Megszépíti hajunkat és megerősíti a körmünket is. A fogak erősebbek lesznek tőle, a zománcra is jótékony hatással van.
Felhasználása
A gluténmentes diétában a teljes kiőrlésű cirokliszt tökéletes alapanyag: kitűnő kenyeret, süteményt, pizzát, palacsintát lehet készíteni belőle. Használhatjuk önmagában vagy más lisztekhez keverve is, a belőle készült ételek rendkívül ízletesek. Tökéletes alternatíva a búzaliszt helyettesítésére.
Maximum 15-20 %-ban érdemes a lisztkeverékhez adagolni.
Íze semleges, enyhén édeskés. A sütemények színe sötétebb egy kicsit, mint a fehér lisztből készítetteké, de az íze igazán finom.
Összetevők: cirokmag
Allergén információ:
A termék dióféléket feldolgozó üzemben készült.