Madras curry vagy Madras szósz egy eléggé csípős curry mártás.
Úgy tartják a Madras curry dél-indiából származik és egy Madras nevű városról kapta a nevét, ahova angol kereskedők érkeztek 1640-ben (mai nevén Chennai).
A Madras Curry nevet azonban nem haszálják Indiában, ezt az elnevezést egy étterem kezdte használni Nagy-Britanniában.
Ajánlott indiai és keleti ételekhez.
A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből honosították a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény, amelynek levelét használják fűszerezésre Indiában, főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. A curry a tamil kari szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, melynek szósz, mártás a jelentése. A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, amit mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmeztek.
A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével. A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet.
Indiában ezekkel a fűszerekkel zöldséges egytálételeket ízesítenek főként. Készülhet curry csircseriborsóból, lencséből, karfiolból, burgonyából... Pácolhatunk vele húsokat úgy, hogy igen kevés olajban keverjük el a curryt és ezzel a keverékkel kell a húst alaposan bekenni, majd hűtőszekrényben egy-két órát állni hagyni. Így összeérnek az ízek.
A fűszerkeverékkel ízesíthetőek különféle ételek. Rizs, zöldségek, tészták, töltelékek, levesek, húsok, mártások...
Összetétel
koriander, kurkuma, mustár, római kömény, bors, görögszéna, fokhagyma, só, édeskömény