Natura hajdina pirított 1000g

Vásároljon Natura hajdina pirított 1000g terméket - 1.283 Ft-ért

 

A hajdina (más néven pohánka, tatárka) . Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják.

A jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.

A hajdina igen értékes vitamin forrás

Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor).

A hajdina felhasználása

A hajdinának van egy jellegzetes "olaj" szaga, amit többszöri (3-4x-i) meleg vizes átmosással ki lehet küszöbölni. Ezután kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben kb. 20 perc után puhára főzhető. Közben érdemes kevergetni. A megfőtt hajdina ízében nagyon hasonlít a tarhonyára, ezért kiválóan helyettesíthető minden olyan ételben, melyben tarhonya szerepel. De ehetjük köretként salátákhoz, szószokhoz, sült zöldségekhez vagy akár pörkölthöz is. Ízesíthetjük bazsalikommal, izsóppal, majorannával vagy édesíthetjük aszalt gyümölcsökkel, mézzel.

Mit főzzünk a hajdinából?

A hajdinát a gabonákkal együtt szokták emlegetni, mert azokhoz hasonló módon lehet felhasználni, habár nem közéjük, hanem a keserű félék családjába tartozik. A kis háromszögletű magnak már nyersen, szárazon is erős illata van, és megfőzve is igencsak karakteres ízű. Felhasználás előtt mindenképpen érdemes szűrőben, meleg vízzel alaposan átmosni. Kellemes plusz aromát kap, ha elkészítés előtt megpirítjuk. Áztatás nélkül is viszonylag hamar megfő, előzetes áztatással pedig tovább rövidíthető ez az idő; sőt, bizonyos ételekbe akár nyersen is kerülhet. Ha főszerepben nem rajongunk jellegzetes ízéért, használjuk mellékszereplőként ételeinkbe ezt az amúgy igen egészséges alapanyagot.

Dulmina konyhai praktikái a hajdina elkészítéséhez

  • Kásának, például mogyoróval

  • Ragunak, tetszőlegesen felzöldségelve, amit tálalhatunk köretnek vagy önálló vegetáriánus fogásnak, de akár tölteléknek is belekerülhet valamibe, például patiszonba

  • Egytálételek alapjának, például káposztával, pataki tálban sütve

  • Krémnek: nyers, áztatott hajdina adja az alapját ennek a kenyérkencének, amit némi kötőanyaggal kiegészítve fasírtnak is meg lehet sütni

  • Levesbetétnek, illetve kevesebb lével készítve egytálételek kiegészítőjének: itt van például ez a sörös zöldségegytál, vagy ez a patiszonos krumplis egytál (mindkettő elkészíthető levesként is)

Átlagos tápérték 100 g termékben:

  • energia 1624 kJ (383 kcal)

  • fehérje 11, 2 g

  • szénhidrát 79,1 g

  • zsír 2,4 g

Dénes-Natura hajdina kiszerelése 1000 g/csomag

Vélemény írása

Kérlek lépj be vagy regisztrálj a vélemény íráshoz
  • Gyártó: Natura
  • Szállítási idő: 2-5 munkanap külső raktárról
  • Termék kód: 5997848514088
  • B17494
  • Elérhetőség: Raktáron
  • 2.229 Ft
  • Nettó ár: 1.755 Ft

Címkék: Natura hajdina pirított 1000g, Gabonák, hüvelyesek

Minden jog fenntartva | Bio webáruház © 2024
Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949 $0 to $500.000 https://biogo.hu/image/cache/catalog/logo/biogo-logo1-380x232.png