Az eritritol egy cukoralkohol. A cukoralkoholokat, más néven poliolokat természetes úton növényekből vonják ki. A legismertebb cukoralkohol édesítőszerek: szorbit és xilit.
Cukoralkoholok természetes formában is előfordulnak a növényekben. Eritritol megtalálható kis mennyiségben a szőlőben, dinnyében, gombákban, és erjesztett ételekben, mint a bor, sör, sajt, és szójaszószban.
Az eritritol mintegy 60-80 %-ban olyan édes, mint a kristálycukor (szacharóz). Néhány gyártó azonban azt állítja, hogy az eritritol ugyan olyan olyan édes, mint a cukor.
Eritritol növényi cukrokból készül. A növényekből kivont cukrot vízzel keverik, majd természetes kultúrák segítségével erjesztik ( fermentálják ). Ezt követően leszűrik, kristályosítják, majd megszárítják. A késztermék fehér kristályos por, ami a cukorra hasonlít.
Az eritritol nem befolyásolja a vércukor- vagy az inzulinszintet
A glikémis indexe nulla.
Az erititol tiszta, édes ízű. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jobban hasonlít az íze a cukoréhoz, mint más természetes édesítőszereké, mint például a steviáé (ami lehet keserű).
A megfelelő mennyiségű eritritol nem okoz emésztési problémákat, kellemetlen érzést, puffadást vagy hasmenést. Mivel más cukoralkoholokkal szemben, mint a szorbit és a xilit, az eritritol legalább 90%-ka szívódik fel a vékonybélben, így a vastagbélbe nem, vagy csak kevés kerül. A szervezetből a vizelettel ürül. Ez a tulajdonsága teszi az eritritolt egyedülállóvá a cukoralkoholok között.
Az eritritol nem metabolizálódik a szájban található baktériumokkal, ami azt jelenti, hogy nem járul hozzá a fogszuvasodáshoz.