A nyers kakaóvaj kedvező tulajdonságai: természetes, erős kakaó/ csokoládé illatú, így az általános bőrápolás mellett minden évszakban kényezteti a lelkünket is.
Nyáron kifejezetten napvédőként vagy napozás után ajánlott, fényvédő faktora 6-os körüli, félárnyékban is szépen lehet barnulni vele.
Kiváló krémalap, szappanokba is jól használható növényi zsiradék, magas zsírtartalmú, kicsit keményebb, mint a shea vaj.
Egy átlagos kakaóbab 44-46%-a kakóvajból áll, melyet a babok szárítását követően hidegsajtolással nyernek ki. A művelet eredménye a szűretlen, szűz kakaóvaj, amely csokoládébarna színű, jellegzetes kakaó illattal és ízzel.
A szűrt kakaóvaj elveszíti barna színét, törtfehér vagy sárgás színű lesz.
A kakaóvajat előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban, barnítókrémekben, szappanokban és igen sokféle testápoló termékben is. Sőt a kakaóvajat a legjobb "bőrnedvesítőnek" is nevezik.
Évszazadok óta használják a bőr puhaságának megőrzésére. Egyike a legstabilabb, magasan koncentrált zsíroknak, amely testhőmérsékleten olvad, és azonnal felszívódik a bőrben. A kakaóvajnak magas E vitamin tartalma van.
A bőr puhaságának megőrzésén kívül a kakaóvajat gyakran ajánlják ekcéma és dermatitis kezelésére.
Kakaóvaj használata: A kakaóvaj védőréteget képez a környezet és a bőr között, és segíti a nedvesség megtartását. A kakaóvaj polyphenolt is tartalmaz, mely megakadályozza az immunoglobulin termelődését, melyről úgy tudják hogy a dermatitis és az asztma előidézője lehet. Terhes nők régóta használják a kakaóvajat a terhességi csíkok megakadályozására, és a kellemes illatú anyag számtalan más, bőrön alkalmazott készítményben is megtalálható. A test kakaóvajjal történő masszírozása elősegíti a stresszes állapot megszűnését, erősíti az immunrendszert.