Mi is a béta-glükán?
A B-1,3-(D)-Glükánok a természetben is előforduló poliszacharidok. Nélkülözhetetlen sejtfal alkotóelemek számos baktérium, növény és gomba esetében. Az élesztőből és a gyógygombából kivon béta-glükánokat általában immunerősítő hatásukról ismerik. A kutatók kimutatták, hogy az oldhatatlan Béta-1,3/1,6-glükán jóval nagyobb biológiai aktivitási szinttel rendelkezik, mint az oldható, 1,3/1,4-glükánok. A Béta-glükánok kötései és kémiai struktúrái közötti eltérések jelentős hatással vannak azok vízoldékonyságára, hatására és általános biológiai aktivitásukra.
Forrásai
A Béta-1,3-(D)-glükán legáltalánosabb forrása az élesztő sejtfala (Saccharomyces cerevisiae). Azonban a Béta 1,3/1,4-glükánokat egyes gabonakorpákból is kinyerik, pl. zab és árpa, valamint egyes esetekben búzából és rozsból is. A Béta 1-3-(D)-glükánok, melyeket az élesztő sejtfalából vonnak ki, gyakran oldhatatlanok. A gabonafélékből kivont formái lehetnek oldékonyak és oldhatatlanok is. emellett egyes tengeri fűfélékből, és egyes gombafajokból is kivonhatják őket (Reishi, Shiitake, Maitake).
Szerepe az emberi szervezetben
A béta-glükán egy tudományosan alátámasztott biológiai védekezőrendszer modulátor (BDM) mely az immnrendszer mozgósítja és befolyásolja. Kiegészítőként orális fogyasztást követően a béta-glükán elsősorban a makrofágok és a dentritikus innumsejtek által emésztődik meg, és ezen a folyamaton keresztül modulálja és stimulálja az immunválaszt, ami gyakran hoz létre egy, az immunsejtek által generált gyógyítható hatást. A glükánokat évek óta ezeknek az immunerősítő hatásoknak köszönhetően kutatják folyamatosan, különösen a makrofág immunsejteket és NK sejteket, valamint a T-sejteket és a B-sejteket aktiváló hatásuk miatt, beleértve egyes citokinineket és kiegészítőiket.
A glükánokkal foglalkozó szakirodalom már évtizedekre visszanyúlik, és igen terjedelmes, és tekintélyes mennyiségű új kutatási anyag is rendelkezésre áll. Étrendkiegészítőként történő alkalmazását tekintve elsősorban a Béta-1,3 és 1,6-glükánnal kapcsolatos kutatások számítanak érdekesnek. Az étrendkiegészítőkben elsősorban az oldhatatlan glükán található meg, míg a gyógyszeripar az oldékony formát használja.
Mi határozza meg a Béta-glükán hatékonyságát?
Nem az alkalmazott béta-glükán mennyisége vagy súlya határozza meg az optimális adag hatékonyságát; az immunválaszra gyakorolt hatás mértéke elsősorban az előállítás függvénye. Más szavakkal, a több nem feltétlenül jobb - mindig az alapján ítélünk, hogy az adott készítmény milyen mértékben képes befolyásolni az immunválaszt, nem pedig az alapján, hogy mennyi béta-glükán van egy kapszulában. A magas milligramm dózisok és a béta-glükán kapszulában található százalékosan nagy mennyiség nem befolyásolják az immunválasz aktiválását és az adott termék tisztaságát, és sejtaktiváló szerepét. A valódi befolyásoló tényező a béta-glükán forrása, az eljárás, amivel kivonják a forrásból, valamint a már megemésztett béta-glükán részecskék mérete és formája.
Néhány korábbi béta-glükán kísérletben nagyobb mennyiségben alkalmazták azt, mint amennyi manapság a hatásos készítményekben található, azonban ezek a kutatások nem az adott glükán immunrendszer aktiválásához elégséges hatásos adagjának feltérképezésére irányultak, és többségüket a 70'-es és 80'-as években végezték. A tudomány jelenlegi állása szerint 10mg, vagy ennél is kevesebb, megfelelően előállított, jó minőségű Béta 1,3/1,6-glükán vagy Béta-1,3-(D)-glükán és Béta-1,6-glükán kötésben, melyet élesztősejtfalból vonnak ki, megfelelő mennyiség, 100mg feletti mennyiségben alkalmazva pedig egy minőségi béta-glükán a mennyiséggel arányosan csökkenő hatékonyságot mutat.
A rosszabb minőségű, vagy az emésztőrendszerben nem egységes, gömbszerű egységekké újraformálódó glükánokat általában nagy koncentrációban árulják - ezek immunstimuláló hatása azonban általában független laboratóriumok által nem alátámasztott, és legtöbb esetben mindenféle dózisban hatástalanok. Bár általában nem drágák, ez általában annak tudható be, hogy nem kellő mértékben dolgozzák csak fel a béta-glükánt; nem csökkenthetik a részecskék méretét egységesen 1-2 mikron méretűre.
A nagyobb méret és súly nem pozitív tulajdonságok a béta-glükán esetében, és rendszerint alacsonyabb minőséget, valamint minimális immunválasz-aktiváló hatást jelentenek. Ezektől csak nagyon nagy mennyiségben alkalmazva remélhetünk egy minimális hatást. A marketing trükkökhöz hozzátartozik a milligrammosan magas mennyiségek és a kapszulák százalékosan magas béta-glükán tartalmának előtérbe helyezése, azonban a tudomány csak az immunválasz aktiváló szerep szerint kategorizál. Így egy jó minőségű, de alacsony hatóanyag tartalmú kapszula sokkal hatásosabb, mint egy rossz minőségű, de nagy hatóanyag tartalmú készítmény.
Ráadásul a jelenlegi kutatások azt is demonstrálták, hogy még az élesztőből kivont, 1-2 mikron méretűre particionált béta-glükán is hajlamos újra összeállni a fogyasztást követően, ha vízzel érintkezik az emésztés során, ami jóval nagyobb, szőlőfürt-szerű részecskeméretet eredményez az immunsejtek számára az emésztéshez, ez pedig rosszabb hatásfokot eredményez. A Béta 1,3/1,6-glükánok segíthetségével optimalizálható ez a helyzet - ezeket kifejezetten arra használják, hogy megelőzzék a részecskék újbóli összeállását, ami végső soron a lehető legtökéletesebb emésztést és hatásosságot biztosítja a megcélzott immunsejtekre nézve - ezek rendszerint a makrofágok. Az olyan béta-glükánok esetében, melyek nem álltak össze újból, az immunválasz gyorsabb és nagyobb mértékű, így hatékonyabb védelmet jelent a patogénekkel szemben.
Tehát egy adott termék hatásosságának fokmérője a részecskeméret, valamint az, hogy mennyire hajlamos az adott anyag az emésztés során újra összeállni nagyobb egységekké. Csak azok a termékek hatásosak, melyek az emésztés során végig képesek tartani az 1-2 mikronos részecskeméretet. Az ezt alátámasztó laboreredmények mindig független laborból származzanak, ne pedig a gyártótól, és látszania kell rajta a tesztelési módnak és az eredményeknek. Ha ezek nem szerepelnek rajta, legyünk óvatosak, különösen ha az adott termék a benne található béta-glükán mennyiségét hangsúlyozza ki.
smertek a béta glükán (klinikailag alátámasztott) immunstimuláns, daganatellenes és antimikrobális tulajdonságai. Az 1-3, 1-6 szénatomokon elágazásokat tartalmazó molekulák az élesztősejt falából származnak, amelyet egy speciális eljárással kezelnek a legerősebb immunológiai aktivitás érdekében. A béta glükánok más forrásai más szerkezettel rendelkeznek. Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy az élesztősejtből kivont béta glükánok immunológiailag sokkal erősebb hatásokkal rendelkeznek mint a gombákból vagy például az árpából kivont glükánok. Ez az 1-3 glükánok alacsonyabb arányával magyarázható.
Igazolt hatásai
Csökkentheti a koleszterinszintet: A béta-glükán koleszterincsökkentő mechanizmusa azon alapszik, hogy csökkentheti a bélrendszerből a koleszterin felszívódását. Tanulmányok megerősíthetik, hogy az élesztőkivonatból előállított béta-glükán 7-8 hét alatt 6-8%-kal képes csökkenteni a koleszterinszintet.
Daganatellenes hatása van: Szintén tanulmányok igazolják, hogy valóban hatásos a tumorok kezelésében. A szájon át bevitt élesztő-béta-glükánokat a magrofág típusú fehérvérsejtek kebelezik be és dolgozzák fel. Ezek a makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező fehérvérsejt típusokat a C3 komplement fragmentumokkal megjelölt tumorsejtek elpusztítására.
Erősítheti az immunrendszer működését, véd a fertőzések ellen: A műtéten vagy traumán átesett betegek fertőzéseinek kivédésében is hatásosnak igazolódott.
Javasolt felhasználása
Mindenkinek javasolt, aki szeretné fokozni vagy megtartani az immunrendszere aktivitását. A béta glükánok korábban természetes módon megtalálhatóak voltak a táplálékainkban és biztosították az immunrendszer folyamatos és természetes stimulációját. A hiper-higiénikus élelmiszerláncok és a gombaölőszerek fokozatos elterjedésével ezek a természetes immunstimulánsok már nem kerülnek be a szervezetünkbe. Ezzel párhuzamosan több olyan hatás ér bennünket, amely csökkentheti az immunfunkciókat. Ilyenek a környezeti mérgek, nehézfémek, imunszuppresszív gyógyszerek, és a folyamatos stressz, a szimpatikus idegrendszer túlstimulált állapota. A krónikus degeneratív és anyagcsere betegségek is immunszupprimált állapotot eredményeznek. Nem véletlen, hogy az immunrendszer rendellenességével összefüggő kórképek és betegségek száma évről-évre növekszik. Ezzel párhuzamosan az antibiotikumokra rezisztens baktériumtörzsek száma is emelkedik.
A béta-glükán segíthetségével természetes módon, hatékonyan, és biztonságosan vértezhetjük fel magunkat az egyre növekvő mennyiségű környezeti ártalmak ellen.
Mellékhatások, kölcsönhatások
A napi maximális javasolt adag 15 gramm, és 8 hétnél tovább a szer nem szedhető. Szájon át szedve nem jellemző mellékhatás kialakulása, intravénás alkalmazás során hidegrázást, lázt, fejfájást, ízületi fájdalmat, hasmenést, vérnyomásemelkedést vagy csökkenést, kiütést, fehérvérsejtszám-csökkenést okozhat.
A béta-glükán serkenti az immunrendszer működését, ezáltal az immunrendszer működését gyengítő szerek hatékonyságát csökkenti, ide tartozik például az azathioprine, a szteroid tartalmú gyógyszerek, a cyclosporin, stb.
Összetétel - 1 kapszulában
Beta - 1,3 / 1,6-D-glükán Por (aSaccharomyces cerevisiae )100 mg
Maitake Gomba ( Grifola frondosa )160 mg