Zöld kávé - Slim Green Coffee kapszula
Hatóanyagai hozzájárulhatnak a testtömeg csökkentő étrend eredményességéhez.
Megfelelő étrend és testmozgás biztosításával segíthet az egészséges testzsír összetétel fenntartásában.
A kávé ma világszerte a legnépszerűbb élvezeti cikk!
A kávé története:
Az egyik történet szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr.e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.
- 1000 körül Avicenna a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja is gyógyszerként használta a kávét.
- A 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték.
- Isztambulban az első kávéházak az 1550-es években nyíltak, és számuk gyorsan nőtt. Európába a 17. században érkezett meg a kávézás szokása. Az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven.
A kávé feldolgozása:
- A bogyókat kézzel leszüretelik.
- Tisztítás, érlelés.
- Szárítás.
- A gyümölcshús eltávolítása a szemekről.
- További tisztítás.
- Válogatás.
- PÖRKÖLÉS!
Mi a baj a pörköléssel?
A pörkölés jóval 200°C felett történik. Ezen a hőmérsékleten több száz karcinogén, rákkeltő anyag keletkezik!
Naponta 15 millió csésze kávét fogyaszt el Magyarország lakossága ez évente 25 millió kg égetett pörkölt anyagot jelent. Ugyanez a probléma a pirítóssal és a karamelizált cukorral.
Zöld kávé - Pörkölés nélkül:
A zöld kávéban található koffein nem ugyanúgy hat, mint a fekete kávéban lévő, az előbbi ugyanis lassabban, de hosszabb időre fejti ki hatását, és a hagyományos eljárással szemben nem pörkölik meg, ezért tartalmazza azokat az anyagokat (polifenolokat) is, amelyek fokozottan támogatják az immunrendszert, védik a sejteket a káros hatásoktól.
Klorogénsav:
A zöld kávé egyik fő összetevője a klorogénsav, melynek zsírégető, éhségérzet csökkentő és antioxidáns hatásai is ismertek. A klorogénsav hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, mivel képes csökkenteni a vékonybélben a glükóz felszívódását.
Tanulmányok, kutatások:
- 10,5% testsúlycsökkentés:
Joe Vinson és munkatársai 16 ember bevonásával készítettek tanulmányt Indiában, de korábban hasonló vizsgálatokat folytattak Franciaországban és Japánban. 22-26 év közötti túlsúlyos, illetve elhízott ember vett részt a vizsgálatban. A napi egy-két adag zöld kávét ivó résztvevők testsúlya a követés hat hete alatt átlagosan 10,5%-kal csökkent, míg testzsírjuk mennyisége 16%-kal.
Zsigeri zsírok fogyása:
- 2006-os kutatás: Hiroshi Shimoda, Emi Seki, Michio Aitani.
Egereket tápláltak standard zöld kávébab kivonatot tartalmazó diétával, és ennek fő összetevőivel, nevezetesen koffeinnel és klorogénsavval 14 napig.
A kutatók úgy találták, hogy a zöld kávébab kivonat csökkentette a viscerális, azaz zsigeri zsír mennyiségét és a testtömeget, míg az ételfogyasztás nem változott.
Kisebb diabétesz kockázat:
- A klorogénsav legyőzi a felesleges cukrot.
A tekintélyes szaklap, a The Lancet 2002-be tette közzé népesség vizsgálatát, amelyet 17000 emberen végzett. A kutatók azt állapították meg, 50%-kal kisebb diabétesz kockázattal számolhatnak azoknak, akik naponta 7 csésze kávét isznak meg, azokhoz képest, akik csak kettőt.
Más kísérleti eredmények:
- A klorogénsav kedvezően hat a májsejtek működését fokozó gének tevékenységére, és az adiponectin nevű hormon szintjét növeli, ami az inzulinérzékenységet segíti elő, gyulladáscsökkentő, diabétesz-megelőző és anti-atherogenic hatást fejt ki.
- Csökkenti a koleszterinszintet, a trigliceridszintet és a vérnyomást.
Probléma:
Naponta 7 csésze kávét meginni a legtöbb ember számára kivitelezhetetlen.
Ez arra a ösztönözte a kutatókat, hogy derítsék ki, milyen cukorszint csökkentő anyagokat tartalmaz a kávé. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a kávé klorogénsav tartalma felelős elsősorban a glukóz csökkentő hatásért.
Lenyűgözően meggyőző adatok:
- Japán kutatók egy csoportja 43%-os vércukorszint esést regisztrált, miután zöldkávébab-kivonatot adtak be egereknek egy kiadós evés után.
- Egy klinikai kísérletben 2011-ben a kutatók 50% klorogénsavat tartalmazó standardizált zöldkávébab-kivonat különböző dózisait adták be 56 személynek. Azután 100 g glukózt adtak nekik egy glukóz-terheléses vizsgálatban.
A kísérletben a vércukorszintek annál nagyobb mértékben estek vissza, minél nagyobb mennyiségű zöldkávébab-kivonat adagot kaptak a kísérleti alanyok, 100 mg-tól egészen 400 mg-ig. A 400 mg-os adagnál 32%-os csökkenés következett be a vércukorszintben - két órával a glukózbevitel után. Ez azt jelenti, hogy ha Önnek az étkezés után veszélyesen magas - 8.9 mmol/l a vércukorszintje, a zöldkávébab kivonat 6 mmol/l-re csökkenti azt.
Erős antioxidáns tulajdonság:
A zöld kávé már jól ismert hatásai mellett, magas polifenol tartalmának köszönhetően, antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik.
A zöld kávé a feketekávéval ellentétben nem pörkölt, égetett formában kerül a fogyasztóhoz, így megőrzi magas polifenol és antioxidáns tartalmát.
Összetétel:
Zöld kávé kivonat, zselatin (kapszula borítása).
Tápanyagok az ajánlott napi bevitelben:
1 kapszula 2 kapszula
Zöld kávé
(50% klorogénsav) 300 mg 600 mg
Felhasználási javaslat:
2x1 kapszula/nap.
Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl.
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!