Habár energiában gazdag, számos tápanyagot, ásványi anyagot, vitamint és antioxidánst tartalmaz, melyek elengedhetetlenek az optimális egészségi állapot eléréséhez és fenntartásához.
Ásványi anyagai közül kiemelkedik a réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén.
Nagy mennyiségben tartalmaz polifenol antioxidánsokat, elsősorban p-kumársavat, amely csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát azáltal, hogy korlátozza a karcinogén nitrózaminok képződését a gyomorban.
Továbbá, a földimogyoró kiváló rezveratrol forrás, amely antioxidáns vegyület protektív a daganat, szívbetegségek, degeneratív idegrendszeri betegésgek, magas vérnyomás Alzheimer- kór megjelenésében, valamint a vírusos és gombás fertőzések ellen is.
Kiváló E-vitamin forrás, amely szintén erőteljes antioxidáns, segít fenntartani a sejt membránjának integritását és hozzájárul a bőr egészségéhez is a káros szabad gyökök semlegesítése révén.
A földimogyoró a B-vitamincsoport számos elemét tartalmazza, melyek a depresszió és szorongás enyhítésében is hasznosak, ilyen például a riboflavin, a niacin, a tiamin, a pantoténsav, piridoxin és a folsav. Ezek együttesen felelnek az energiatermelésért, és energiát biztosítanak a szervezet számára, azáltal, hogy támogatják a szénhidrátok, afehérjék és a zsírok anyagcseréjét.
Epidemiológiai és klinikai vizsgálatok alátámasztják az földimogyoró fogyasztásának jótékony hatását a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz - elsősorban olajsavat- melyek csökkentik az LDL ("rossz") koleszterin és növelik a HDL ("jó") koleszterin szintjét a vérben. Kutatások szerint a mediterrán diéta, amely egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, a vérzsír értékek optimalizálása mellett szerepet játszik a szívbetegségek és a stroke megelőzésében is.
Ezen kívül a benne található aminosavak (melyek a fehérjék építőelemei) elengedhetetlenek szervezetünk növekedéséhez és fejlődéséhez.
Egy nemzetközi kutatócsoport több mint 200 000 embert vizsgált az Egyesült Államokban. A vizsgálat során kimutatták, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztottak földimogyorót és egyéb olajos magokat, kisebb valószínűséggel haláloztak el szív és érrendszeri betegség által, mint azok, akik nem. Mivel ezek a tanulmányok csak megfigyelésen alapulnak (illetve egyéb tényezők is befolyásolják), nem lehetünk teljes mértékben biztosak az eredmények valósságában, egyéb egészségesnek tartott élelmiszerrel összehasonlítva azonban Dr. Stampfer szerint (aki a Harvard Egyetem professzora), még ha nem is tartozik kedvenc ételeink közé, akkor is fogyasszunk naponta egy maréknyi olajos magot jótékony hatása miatt, például földimogyorót!