Természet áldása saláta bab fehér 5000 g
Klikk a galériához
Miért válasszuk a babféléket? Miért főzzünk gyakran fehér salátababból valami finomat?
Támogatja a fogyókúrát. Eltelít, bennünket, így nem fogunk a kelleténél többet enni. Egy adag bab elfogyasztásával már kellőképp jóllakottnak fogja érezni magát. Ez a babfélék rosttartalmának köszönhető: fogyasztásuk teltségérzetet okoz, közben pedig csodálatos módon gátolja a vércukorszint-ingadozást. Így megnő az az idő, míg újra ön éhesnek érzi magát.
Kordában tartja a cukorbetegséget. A babfélék a cukorbetegek csodaétele! Kiegyensúlyozott szénhidrát- és fehérjetartalmuk lassú, tartós glükózforrást biztosít, így a vércukorszint nem ingadozik olyan mértékben, mint az egyszerű finomított cukrok fogyasztása után.
Lisztérzékenyek rengeteg sokféle ételt készíthetnek babból.
Vegetáriánusok számára a babfélék az egyik legjobb alternatívák fehérje beviteléhez. A bab tápértéke magas, 20-25% fehérjét (legumin) tartalmaz. Nitrogénben gazdag, foszfor- és kéntartalmának tulajdonítható nagy táplálóereje. A szárazbab fehérjetartalma tízszerese a burgonyáénak, háromszorosa a kenyérének, de magas ásványi anyag tartalma is.
Fűszerezés
A bab ízesítetlen is nagyon kellemes aromájú, kifejezetten nem tolakodó, de jellegzetes ízű zöldség. Ha mégis fűszereznénk, a babos ételek ízesítéséhez a tapasztalatok szerint az alábbi fűszerek illenek leginkább: babérlevél, bazsalikom, rozmaring, borsikafű, gyömbér, fokhagyma, kapor, majoránna, petrezselyemgyökér, pirospaprika, tárkony, lestyán. Jó tudni, hogy a bab nagyon könnyen „felveszi” a hozzáadott fűszerek ízét.
Receptek újragondolva
Merjen kreatív lenni, édességekben, krémekben, lepényekben, salátákban is gondolkodni, ha babról, - ebben az esetben a csodálatos lila salátababról- van szó. Belegondolt? Sokan rácsodálkoznak, hogy a hagyományos levesen és főzeléken kívül mások, más népek, más gasztronómiai kultúrák mennyiféleképpen fogyasztják a babot. Kísérletezzünk! Kutassunk receptek után, ötleteljünk a konyhánkban. A puhára főzött salátabab rengeteg recepthez felhasználható és nagyon sokféle módon elkészíthető sülve vagy főve, serpenyőben, sütőben, passzírozva, vagy egészben hagyva, fehér és vörös húsok mellé köretként. Mint azt az elnevezése is sugallja, salátákhoz egészen kiváló választás. Néhány fantáziabeindító tipp kell? Próbálja ki például így: a babsalátát ropogósan, görög babsaláta módra, babsalátát balzsamecettel, joghurtos öntettel, majonézes-krumplis babsalátaként, pikánsan fűszerezve, virslivel, vagy olaszosan paradicsomos-bazsalikomos öntettel!