Vita Crystal Homoktövis kapszula 100db
Klikk a galériához
A homoktövist több mint ezer évvel ezelőtt a Kínában élő tibeti doktorok sokféle betegség kezelésére használták. A VIII. század végi Si Bu Vidian-ban klasszikus tibeti gyógyszerként jegyezték fel. A homoktövis latin neve - Hippophae rhamoides - állítólag arra utal, hogy az ókori görögök a lovaikat homoktövis terméssel etették, hogy a szőrük egészséges, fényes legyen. Tibetben, Mongóliában, Kínában és Oroszországban ma is széleskörűen használják ezt a sokoldalú gyógynövényt.
A homoktövis az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő.
Homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő. Hazánkban is honos.
Régebben több helyen is előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai.
Napjainkban egyedül Újpesten élnek természetes populációi. 1974 óta védett az újpesti állomány.
Ma már parkokban, kertekben is termesztik, erre a célra Tibetből, illetve Oroszországból származó cserjetermetű növényt használnak.
A homoktövis az ezüstfafélékhez tartozó, 3-5 méter magas, elágazó cserje.
A homoktövis kétlaki, szél porozta növény, termése narancssárga bogyó.
A termés alakja tojás formájú, 7-9 mm átmérőjű, egymagvú. A gyümölcs leveses, vékony héjú. A héj színe a sárgától a narancsvörösig terjed.
Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik.
Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják.
A nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis (Hippophae rhamnoides) bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900mg/100g), emellett egyéb vitaminok (B, E, F), mikroelemek (Ca, Mg, Zu, Ti), szerves savak, és telítetlen zsírsavak gazdagítják beltartalmát.
A homoktövis E-vitamin tartalma (202.9 mg/100 g gyümölcs), magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma.
Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonoidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint kedvező élettani hatását emelik ki.
A gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban.
Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese.
A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsébe.
A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz.
Hatásterületei:
A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat.
Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő - javítja az általános egészségi állapotot.
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél.
Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat.
Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.
Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását.
Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását.
E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.
|
Rendszeres fogyasztása segíthet az egészség megőrzésében!
Felhasználási javaslat: 1 kapszula/nap, valamint igény és szükség szerint max. 2 kapszula/nap.
Bő folyadékkal lenyelni!
Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl.
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot
Összetevők: homoktövis kivonat, Flavin 7 bioflavonoid komplex (vörös szőlő mag-héj szárítmány; cirok mag-héj szárítmány; feketeszeder mag-héj szárítmány; feketecseresznye héj szárítmány, feketeribizli mag-héj szárítmány, pirosribizli mag-héj szárítmány, szilva héj szárítmány almahéj szárítmány) zselatin, színezék ( titán-dioxid).