Gluténmentes élelmiszerek – a cöliákiás étrend alapelemei

2019-09-23 0 Hozzászólások

 

Az élelmiszertudomány előrehaladtával egyre többet értünk meg a tápanyagokról, az emésztésről és a táplálkozással kapcsolatos betegségekről. A gluténmentes élelmiszerek a gluténérzékenység tüneteit hárítják el. 

A gluténérzékenységet, amelyet köznapi néven lisztérzékenységnek szoktak nevezni, mostanában glutén allergia vagy cöliákia néven emlegetik. Ez a kifejezés pontosabban írja le a problémát, miszerint a lisztérzékeny egyén nem a lisztre, hanem egy összetevőjére, a gluténre reagál érzékenyen. 

Az érzékenység kiderülése után szinte azonnal gluténmentes étrendet kell követni, amelyhez körültekintően kell beszerezni az alapanyagokat. Cikkünk ebben nyújt segítséget.

Mi a glutén, és mit jelent a gluténmentes élelmiszer kifejezés?

A glutén egy speciális fehérje, amely a búza, árpa és a rozs magjaiban található kétféle fehérje, a gliadin és glutenin keveréke. Ha egy élelmiszer gluténmentes, az azt jelenti, hogy az adott élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg / kg glutént tartalmaz. 

Ezt a határértéket egy 2016-ban hatályba lépett rendelet alapján kell figyelembe venniük a gyártóknak és a fogyasztóknak egyaránt. Gluténmentes élelmiszerekből széles választék található webáruházunkban.

Mindennapi gluténmentes kenyerünk

A gluténmentes étrendben a kenyér, mint alapvető élelmiszer helyettesítőjét megtalálni az első feladat, ami nem könnyű, hiszen Magyarországon a búza és a búzából készült termékek többségben vannak. 

Szerencsére már elérhetőek azon magvakból készült kenyerek is, amelyet ehetnek a gluténérzékenyek is. Ilyen kenyér alapanyagok a burgonya, kukorica, szója, köles, quinoa. A búza helyettesíthető még hajdina, bab, sárgaborsó, manióka és szentjánoskenyérfa-maglisztből vagy a tápiókából készített gluténmentes élelmiszerekkel.  

Az alábbi élelmiszerek biztonságosak glutén szempontból

A mindennapokban használt nyersanyagok közül sokban nem található glutén, például:

  • tej
  • húsok
  • vaj
  • növényi olajok
  • nyers gyümölcsök, zöldségek
  • olajos magvak
  • hüvelyesek

A tészták közül tilos a hagyományos, durum és teljes kiőrlésű tésztafélék fogyasztása, de szabad enni rizsből, kukoricából, hajdinából készült tésztákat. A tejtermékek közül a natúr tej és tejtermékek elfogadottak, viszont az ezekből készült, feldolgozott, ízesített tejtermékek, tejdesszertek már nem ajánlottak a gluténmentes étrendben. A pizzáról, süteményekről sem kell teljesen lemondaniuk a gluténérzékenyeknek, hiszen különleges lisztkeverékekkel gluténmentes linzert, palacsintát is készíthetnek.

A gluténmentes élelmiszerek között találhatjuk a következő innivalókat: víz, ásványvíz, teák, gyógyteák, szénsavas üdítők, babkávéból készült kávé, valódi kakaó. Az alkoholtartalmú italok közül a bor, a valódi gyümölcspálinka fogyaszthatók a gluténérzékenyek számára.

A gluténmentes főzés kellékei

A gluténmentes étkezés különleges odafigyelést igényel a főzési körülményeket tekintve is. Nem szükséges lecserélni minden konyhai eszközt, mert egy egyszerű átmosás legtöbbször elegendő a megfelelő biztonság eléréséhez. 

A fából készült fakanalat, vágódeszkát, nyújtófát érdemes lecserélni vagy felcímkézve elkülönítetten használni a gluténmentes ételek elkészítéséhez. A hűtőben is érdemes más polcon vagy felcímkézett tárolókban tartani a gluténmentes élelmiszereket. 

A gluténmentes élelmiszerek megkönnyítik a cöliákiás étrend kialakítását, amelyben helyet kaphat szinte minden étel, amelyet korábban megszoktunk. Találd meg te is kedvenc fogásaidhoz az alapanyagokat webáruházunkban!

Szólj hozzá

Minden jog fenntartva | Bio webáruház © 2024
Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949 $0 to $500.000 https://biogo.hu/image/cache/catalog/logo/biogo-logo1-380x232.png