-
Az Ön bevásárlókosara még üres!
Az élelmiszertudomány előrehaladtával egyre többet értünk meg a tápanyagokról, az emésztésről és a táplálkozással kapcsolatos betegségekről. A gluténmentes élelmiszerek a gluténérzékenység tüneteit hárítják el.
A gluténérzékenységet, amelyet köznapi néven lisztérzékenységnek szoktak nevezni, mostanában glutén allergia vagy cöliákia néven emlegetik. Ez a kifejezés pontosabban írja le a problémát, miszerint a lisztérzékeny egyén nem a lisztre, hanem egy összetevőjére, a gluténre reagál érzékenyen.
Az érzékenység kiderülése után szinte azonnal gluténmentes étrendet kell követni, amelyhez körültekintően kell beszerezni az alapanyagokat. Cikkünk ebben nyújt segítséget.
Mi a glutén, és mit jelent a gluténmentes élelmiszer kifejezés?
A glutén egy speciális fehérje, amely a búza, árpa és a rozs magjaiban található kétféle fehérje, a gliadin és glutenin keveréke. Ha egy élelmiszer gluténmentes, az azt jelenti, hogy az adott élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg / kg glutént tartalmaz.
Ezt a határértéket egy 2016-ban hatályba lépett rendelet alapján kell figyelembe venniük a gyártóknak és a fogyasztóknak egyaránt. Gluténmentes élelmiszerekből széles választék található webáruházunkban.
Mindennapi gluténmentes kenyerünk
A gluténmentes étrendben a kenyér, mint alapvető élelmiszer helyettesítőjét megtalálni az első feladat, ami nem könnyű, hiszen Magyarországon a búza és a búzából készült termékek többségben vannak.
Szerencsére már elérhetőek azon magvakból készült kenyerek is, amelyet ehetnek a gluténérzékenyek is. Ilyen kenyér alapanyagok a burgonya, kukorica, szója, köles, quinoa. A búza helyettesíthető még hajdina, bab, sárgaborsó, manióka és szentjánoskenyérfa-maglisztből vagy a tápiókából készített gluténmentes élelmiszerekkel.
Az alábbi élelmiszerek biztonságosak glutén szempontból
A mindennapokban használt nyersanyagok közül sokban nem található glutén, például:
A tészták közül tilos a hagyományos, durum és teljes kiőrlésű tésztafélék fogyasztása, de szabad enni rizsből, kukoricából, hajdinából készült tésztákat. A tejtermékek közül a natúr tej és tejtermékek elfogadottak, viszont az ezekből készült, feldolgozott, ízesített tejtermékek, tejdesszertek már nem ajánlottak a gluténmentes étrendben. A pizzáról, süteményekről sem kell teljesen lemondaniuk a gluténérzékenyeknek, hiszen különleges lisztkeverékekkel gluténmentes linzert, palacsintát is készíthetnek.
A gluténmentes élelmiszerek között találhatjuk a következő innivalókat: víz, ásványvíz, teák, gyógyteák, szénsavas üdítők, babkávéból készült kávé, valódi kakaó. Az alkoholtartalmú italok közül a bor, a valódi gyümölcspálinka fogyaszthatók a gluténérzékenyek számára.
A gluténmentes főzés kellékei
A gluténmentes étkezés különleges odafigyelést igényel a főzési körülményeket tekintve is. Nem szükséges lecserélni minden konyhai eszközt, mert egy egyszerű átmosás legtöbbször elegendő a megfelelő biztonság eléréséhez.
A fából készült fakanalat, vágódeszkát, nyújtófát érdemes lecserélni vagy felcímkézve elkülönítetten használni a gluténmentes ételek elkészítéséhez. A hűtőben is érdemes más polcon vagy felcímkézett tárolókban tartani a gluténmentes élelmiszereket.
A gluténmentes élelmiszerek megkönnyítik a cöliákiás étrend kialakítását, amelyben helyet kaphat szinte minden étel, amelyet korábban megszoktunk. Találd meg te is kedvenc fogásaidhoz az alapanyagokat webáruházunkban!
A termék jelenleg nincs készleten.
Amennyiben szeretnél értesítést kapni, ha újra lesz, kérlek add meg az adataid.