A lutein egy természetes, sárga színű, antioxidáns karotin-vegyület, melyet a spenót és a kelkáposzta tartalmaz nagyobb mennyiségben. Így első hallásra valószínűleg nem ez a két kedvenc ételünk, vagyis valószínűleg viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Pedig érdemes lenne gyakrabban vendégül látni a tányérunkon. Hogy miért? …hogy még sokáig lássuk a tányérunkat! Igen, a lutein a szemünk fényéért felelős, pontosabban a retinán található sárgafolt (makula) működését segítheti oly módon, hogy kiszűri a szemünket károsító nagy energiájú ultraibolya fénysugarakat.
A sárgafoltban találhatók a legsűrűbben a látóideg-végződések, feladatuk az éles látás létrehozása. A lutein antioxidáns tulajdonsága révén megakadályozza a szabadgyökök lerakódását sárgafolton, csökkentve ezáltal a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. Előállítására képtelen a szervezetünk, csak a táplálékkal tudjuk bevinni a megfelelő mennyiséget. Valószínű azonban, hogy spenótból, és kelkáposztából nem fogyasztunk annyit, hogy ezt fedezni tudjuk, ezért éleslátásunk érdekében kiegészítésre szorulhatunk. Az idős kori látásromlás, és a szürkehályog kialakulása gyakran összefüggésbe hozható a lutein-hiánnyal. A makuladegeneráció kb. 10-20 év alatt alakul ki, vagyis már fiatalon érdemes elkezdeni a megelőzést! Napi szükségletünk kb. 2-6 mg, míg a tényleges fogyasztásunk 0,5-1,5mg-ra becsülhető.
A lutein bőrünk védelmezésében is fontos szerepet játszhat. Hozzájárulhat a bőr nedvességtartalmának, rugalmasságának megőrzéséhez, antioxidáns tulajdonságánál fogva védelmet nyújthat a bőrnek az öregedésért felelős káros szabad gyökökkel szemben.
A Vitamin Station sárgarépából készült Lutein étrend-kiegészítőjével napi 6mg luteint vihetünk be szervezetünkbe, ezért ideális megoldást nyújthat szemünk védelméhez! Egyetlen doboz pedig 3 hónapra elegendő, mely már látható változásokat eredményezhet!