Biorganik bio hajdina 500g
Klikk a galériához
Összetevők: hajdina*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
A hajdina - más néven pohánka, tatárka - a keserűfűfélék családjába tartozik. A hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.
Felhasználása: leggyakrabban kását készítenek belőle, de köretként és levesbetétként is használható. Lisztjéből tészta, palacsinta és kenyér is készíthető (más liszttel keverve).
Elkészítése:A hántolt hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz. Javasolt a hajdinát az elkészítés előtt néhány órával beáztatni, melynek hatására a szemek jelentős mértékben kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre rövidül.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1513 kJ / 362 kcal |
Zsír: |
1,7 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0,3 g |
Szénhidrát: |
75,9 g |
- amelyből cukor: |
0,1 g |
Rost: |
9,3 g |
Fehérje: |
4 g |
Só: |
0,005 g |