Összetevők:
fahéj*, szerecsendió*, szegfűszeg*, kardamom*, szegfűbors*, szerecsendió virág*, gyömbér*
*ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék.
HU-ÖKO-01 Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Karácsonyi mézeskalács recept:
HOZZÁVALÓK
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 tk szódabikarbóna
4 tk mézeskalács fűszerkeverék
csipet só
10 dkg vaj
3 db tojás
3 dl méz
A díszítéshez:
1 db tojásfehérje
6 ek kristálycukor
ELKÉSZÍTÉS
A száraz anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk. A deszkát bőven lisztezhetjük. A tészta ne legyen túlságosan lágy, mert akkor nagyon megdagad a sütőben.
A tésztát alaposan lisztezett deszkán 2-3 milliméter vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vajjal vékonyan kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük, de nagyon vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert nagyon gyorsan megsül. A sütések között nem kell újrakenni a tepsit, legfeljebb ha jónak látjuk, egy kicsit belisztezhetjük.
A kisült és kihűlt mézeskalácsokat a porcukorral krémesre kevert tojásfehérjével díszíthetjük.