Az articsóka egy zöldségféle, melyet főleg a Földközi-tenger környékén termelnek, s onnan jut el a világ többi országába. A XVI. század óta ismerik és értékelik a leveleiben lévő keserű anyagokat. Az articsóka fő hatóanyaga a cynarin, amely a keserűanyagokkal együtt májvédő, a máj méregtelenítő funkcióját fokozó hatású. A keserűanyagok serkentik a zsíremésztéshez szükséges epetermelést, elhárítják az epekiválasztás zavarait, jótékonyan hatnak az étkezés utáni teltségérzés és puffadás esetén. Adagolás: 3 x 1-2 mérőpohárnyi (10 ml) gyógykeserű, étkezés közben vagy után. Étkezés előtt fogyasztva étvágyjavítóként hat. Összetétel: Hatóanyag-tartalom / 20 ml. 650 mg articsókalevél, 207 mg gyermekláncfű, 118 mg kurkuma gyöktörzs, 37 mg benedekfű, 15 mg vidrafű, 118 mg cickafarkfű, 164 mg tárnicsgyökér, 74 mg kamillavirág, 74 mg édeskömény, 60 mg narancshéj, 80 mg gyömbérgyökér, 80 mg kardamom, 3,6 g fruktóz. Figyelem! Ellenjavallatok: súlyos májműködési zavarok, májelégtelenség, epevezeték elzáródása, epehólyaggyulladás.