A cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva), más néven céklarépa, ritkábban vörös répa, régóta ismert salátanövény. A Földközi-tenger környékén őshonos, már i.e. 3000- ben ismerték. A középkori Angliában a cékla könnyen emészthető leveleit egyes betegségek gyógyítására, elsősorban fej-és fogfájás enyhítésére szolgált. Magyarországon a 17. században vált ismertté. Elsősorban a gyökeréért termesztik, de a növény többi része is hasznosítható, pl. a leveléből gyógyteát készítenek.
Antioxidánsokban gazdag, valamint tartalmaz kalciumot, magnéziumot, mangánt, foszfort, nátriumot, A-vitamint, C-vitamint, B-vitaminokat.
Mindössze 100 gramm cékla elfogyasztásával a napi ajánlott folsav bevitel 27%-át biztosíthatod. A folsav az emberi szervezet számos élettani folyamatában fontos szerepet tölt be. A fehérvérsejtek, vörösvértestek és a vérlemezkék képzésén túl, az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében is fontos szerepet tölt be. Továbbá szükséges a gyomor, bélrendszer és a szájnyálkahártya épségéhez. Elsősorban várandósoknak ajánlott pótlása, a terhesség korai szakaszában ugyanis a fejlődő embrió gerince csak folsav jelenlétében záródik tökéletesen.
A cékla jelentős vasforrás, mely elem legfontosabb feladatai az emberi szervezetben az oxigén- és elektronszállítás. A vérben a hemoglobin alkotórészeként, az izomban a mioglobin építőköveként szállítja, illetve raktározza az oxigént. A C-vitamin, mely a céklában szintén megtalálható, elősegíti a vas felszívódását a vékonybélben. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a vashiányos vérszegénység megelőzéséhez, amely gyakori probléma, kifejezetten nők körében.
Kálium tartalma is magas, amely részt vesz a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában és a sav-bázis egyensúly fenntartásában is fontos. Lényeges szerepet tölt be az ideg-izomműködésben, többek között a szívizom munkájában.
A céklalé rendszeres fogyasztása segít megelőzni illetve kezelni a gyulladásokat, beleértve az aknékat is. Segít eltávolítani a pattanásokat, megőrizni a bőr szépségét, sőt még a haj növekedését is fokozza!
Egyes vizsgálatok szerint a cékla kiváló a vese-és epekövek, valamint a köszvény kezelésére, csökkenti a koleszterinszintet és normalizálja a vérnyomást. A homocisztein szint szabályozása révén pedig csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.
Karotinoidjai: lutein és zeaxantin a szem (különösen a retina) egészségét támogatják. A céklában található betain pedig a máj védelmét szolgálja, valamint méregtelenítő funkcióját fokozza.
Rostjai növelik a bélmotilitást, szerepük van a székrekedés megelőzésében és kezelésében is, kedvezően befolyásolja a vérzsír értékeket. Ellenállnak az emésztésnek, a vastagbélben mikrobák által lebontásra kerülhetnek, miközben olyan rövid szénláncú zsírsavak képződnek, melyek gátolják a sejtosztódást, ezzel pedig bizonyos daganatok növekedését is megakadályozhatják.
A céklalé rendszeres fogyasztása amellett, hogy elűzi a fáradtságot és feltölt energiával, javítja a memóriádat, növeli a fizikai állóképességedet, erősíti az immunrendszeredet, ragyogó bőrt varázsol, véd a sejtkárosodás és daganatok ellen, védi a májat, csökkenti a vérnyomást és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását, serkenti a keringést és a vesék egészséges működéséhez is hozzájárul! Terhesség alatt is kifejezetten ajánlott, ugyanis összetevői szükségesek az anya és a növekvő magzat számára is.
Átlagos tápérték/100 ml
Energiatartalom 289 kJ /69 kcal
Zsír 0 g
amelyből telített zsírsavak 0 g
Szénhidrát 15 g
amelyből cukrok 13 g
Fehérje 1,5 g
Só 0,18 g