Természet áldása bio gránátalma 100 % gyümölcslé 1000 ml
A gránátalma (Punica granatum) mediterrán vidéken őshonos gyümölcs. Ázsiában és a Közel-Keleten már évezredek óta nagy becsben tartják, spirituális és egészségügyi szempontból egyaránt.
A modern orvostudomány csak napjainkban fedezi fel ezt az elsőrendű antioxidánst, amely mind a szív és érrendszeri betegségek, mind a rák megelőzésében és gyógyításában szerepet kap. Az ókor embere nagy becsben tartotta a gránátalmát, erről árulkodnak ókori feltárt sírok, melyeken díszítőelemként használták. Említést tesznek róla a Bibliában is, nemcsak tápértéke, hanem szépsége okán is.
Néhány évvel ezelőtt figyeltek fel a gránátalma antioxidáns hatására, mikor egy kutatócsoport kimutatta a gyümölcs hatékonyságát az érelmeszesedés (atherosclerosis) kezelésében. Egy teszt kimutatta, hogy a gránátalma-lének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának.
A gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve szignifikánsan növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A már kialakult szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora jelentős javulást mutatott a kontroll csoporthoz képest. Igy a gránátalmakivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős mértékben csökkentette a systolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek körében, és egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát.
A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében. A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását egereken. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák , illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.
A gránátalma az ellagsavnak nevezett természetes anyag leggazdagabb forrása. Donald Yance, a táplálkozás-tudomány szakértője a Herbal Medicine, Gyógyulás és Rák című könyvében ezt írja: "az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal, hogy a génen ideiglenesen odakötődik a DNS funkcionális oldalához, elhárítva ezáltal az oxidatív gyökök káros hatását."
A gránátalma flavonoidjairól pedig bizonyitották, hogy csökkentik a tumor környékén történő érképzést (angiogenezist), így daganatellenes hatást fejt ki.
Egy másik kutatás bebizonyította, hogy a gránátalmában találhatók olyan összetevők, amelyek gátolják azoknak az enzimeknek a működését, melyek a porcok tönkremeneteléért felelősek! Porcai egészségének érdekében fogyassza gránátalma koncentrátumunkat!
A gránátalma a prosztatarák kutatásban is komoly eredményeket hozott. Egy amerikai egyetem kutatói felfedezték, hogy a prosztatarák legyőzhető a gyümölcs segítségével. Az urológiai szakemberek a kutatásban emberi prosztatarák-sejteket vizsgáltak úgy, hogy a gránátalma levét alkalmazták ellenanyagként. A teszt során kiderült, hogy minél több gyümölcs koncentrátum használtak fel, annál nagyobb mennyiségben pusztulnak el a rákos sejtek. Több más kutatás mellett ez is bizonyította tehát, hogy a gránátalmában jóval több antioxidáns van, mint a legtöbb rákellenes gyógynövényben, mint például a zöldteában vagy a vörösborban. Ezért a kutatást végző szakemberek azt ajánlják, hogy a prosztatarákban szenvedő férfiak napi nyolcvan milligramm gránátalmalét fogyasszanak el. Ez a mennyiség ugyanis növeli a prosztata specifikus antigén szint megemelkedéséhez szükséges időt.