Más néven burizs. A búza sütőipari szempontból a legértékesebb gabonánk, hiszen csak a búza fehérjéiből képződik vízzel sikér.
A búzaszem egyedülálló minőségét is a magas sikértartalmának köszönheti. (A sikér egy rendkívül rugalmas fehérje, ennek köszönheti a kenyér laza szerkezetét, nélküle a kenyér lapos és nehéz lenne.Élettani hatások B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamint; béta-karotint, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, fehérjét, rostokat, foszfort, szerves sókat tartalmaz. A hántolt búzát teljeskiőrlésű liszt őrlésére asztali malommal otthoni kenyérsütéshez is használhatjuk.
Főtt búza
Hozzávalók:
2 pohár hántolt búza
4 pohár víz
Elkészítése:
A búzát átválogatjuk, megtisztítsuk és éjszakára áztatjuk. Másnap leszűrjük, kétszeres mennyiségű vízzel és egy kis sóval főzzük 1- 1,5 órán át fedő alatt, mint a rizst. Akkor jó, mikor a belső fehér része kifordul.
Nem lesz olyan puha, mint a fehér rizs, jól meg kell rágni.
Felhasználhatjuk köretnek zöldségekkel, levesbetétnek bablevesbe, reggeli müzlinek mákkal-mézzel ízesítve.
Jó étvágyabeáztatjuk. Másnap leszűrjük, dupla mennyiségű vízzel és egy pici sóval főzzük 1- 1,5 órán át lefedve, mint a rizst. Akkor jó, amikor a belső fehér része kifordul.
Nem lesz olyan puha, mint a fehér rizs, jól meg kell rágni.
Felhasználhatjuk melléje zöldségekkel, levesbetétnek bablevesbe, reggeli müzlinek mákkal-mézzel ízesítve.